Lavrov: London kan blive sagsøgt for bagvaskelse

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger, at forholdet mellem Moskva og London vil blive "vanskeliggjort i høj grad" af en britisk undersøgelsesrapport, som retter beskyldninger mod den russiske stat i forbindelse med Kreml-kritikeren Alexander Litvinenkos død.

- Den britiske regering kunne blive sagsøgt for bagvaskelse på grundlag af de kommentarer, som den har fremsat i forbindelse med Litvinenko-undersøgelsen, siger Lavrov.

Han tilføjer, at den britiske undersøgelse ikke gav noget svar på en række vigtige spørgsmål.

- Dommer Robert Owen, der ledede undersøgelsen, fremsatte ved oplæsningen af rapporten ikke en eneste beskyldning uden ord som "muligvis" og "formentlig". Han sagde endda, at hele sagen er baseret på stærke indicier, siger Lavrov og tilføjer:

- Meget alvorlige beskyldninger blev fremsat mod os og Ruslands ledelse, men ingen beviser blev fremlagt.

Den britiske dommerundersøgelse konkluderede i sidste uge, at Vladimir Putin sandsynligvis godkendte den efterretningsaktion, som Alexander Litvinenko blev myrdet under med det radioaktive stof polonium-210.

Russeren blev forgiftet, da han på et hotel i London i 2006 under et møde med to russiske agenter drak grøn te indeholdende det stærkt giftige stof. Agenterne havde bedt ham om at mødes med dem på hotellet.

Den ansete franske avis Le Monde skrev i en kommentar til sagen i weekenden, at realpolitik kræver, at man omgår de russiske ledere høfligt.

Også selv om realiteterne er, at "listen med politiske oppositionspolitikere, journalister og menneskerettighedsaktivister, som bliver dræbt under uopklarede og mistænkelige omstændigheder over ti år er blevet længere og længere i Rusland.

Iagttagere mener, at Litvinenko blev myrdet, fordi han var i færd med at afsløre omfattende korruption med forgreninger helt ind i den russiske regering.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip