Lavrov: Praktiske skridt skal nedtrappe krise

Rusland er klar til at tage "praktiske skridt" for at nedtrappe konflikten i Ukraine, siger den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov.

Han advarer samtidig forud for åbningen af Nato's topmøde i Wales, at Rusland er lodret imod, at Ukraine tilslutter sig den vestlige forsvarsalliance.

Lavrov henviser til et forslag fra præsident Vladimir Putin, som beder Ukraines regering og de prorussiske oprørere i det østlige Ukraine om at gå med til en våbenhvile.

- Vi håber, at opfordringen vil blive hørt, navnlig af Kijev og (oprørerne) i Donetsk og Lugansk, siger Lavrov til nyhedsbureauet Interfax.

Han tilbyder at samarbejde med Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE).

- Sammen med OSCE er vi klar til at tage praktiske skridt til nedtrapning, siger han.

Lavrov advarer USA mod at trumfe sin vilje igennem i Ukraine og gøre landet til en del af Nato.

Det vil "afspore alle bestræbelser på at få en dialog i gang med henblik på at sikre den nationale sikkerhed", siger han med henvisning til oprørerne i Ukraine, der er imod enhver tilnærmelse til Vesten.

USA's præsident, Barack Obama, understregede onsdag under et besøg i Estland, at Rusland er en del af problemet. Og derfor er det ikke godt nok at foreslå, at Ukraine og opørerne skal finde en løsning.

Rusland skal holde op med at sende soldater og militært udstyr ind i Ukraine, betonede han.

Den britiske premierminister, David Cameron, der er vært ved det to dage lange Nato-topmøde i Wales, siger til BBC, at EU's og USA's sanktioner over for Rusland har virket, og at presset vil vokse, hvis ikke Moskva stopper sine aktiviteter i Ukraine.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip