Lavrov: Ukraine overtræder groft aftale

Ukraine overtræder groft den aftale, som landet indgik med stormagterne i sidste uge i den schweiziske by Geneve.

Den anklage fremsætter Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, på et pressemøde i Moskva.

Han nævner, at den ukrainske regering ikke har fjernet de demonstranter, der stadig befinder sig i hovedstaden Kijev.

- Skridt bliver taget - frem for alt af dem, som tog magten i Kijev - som groft bryder aftalen, der blev indgået i Geneve, mener den russiske udenrigsminister.

Aftalen, der blev indgået i sidste uge mellem Ukraine, Rusland, USA og EU i den schweiziske by Geneve, siger, at demonstranter og bevæbnede grupper i Ukraine øjeblikkeligt skal lade sig afvæbne og rømme besatte bygninger og pladser.

I weekenden blev mindst tre pro-russiske separatister dræbt under et sammenstød med en formodet højreorienteret ukrainsk milits i byen Slavjansk i det østlige Ukraine

Lavrov kalder drabene en forbrydelse, og han mener, det viser, at den ukrainske regering ikke har til hensigt at inddæmme de ukrainske ekstremister.

- Myndighederne gør ingenting, de løfter ikke en finger for at gøre noget ved årsagerne til denne dybe interne krise i Ukraine, siger han.

Han mener, at USA bør tage ansvar for den ukrainske regerings handlinger i stedet for at udstede ultimatummer til Rusland.

USA og de vestlige allierede mistænker Rusland for at være i gang med et mummespil for at dække over, at det selv er med til at anstifte til uro i det overvejende russisk-talende østlige Ukraine.

De mener, at Rusland har pligt til at sikre, at de pro-russiske militser nedlægger våbnene og forlader bygninger, de har holdt besat i en række byer i det østlige Ukraine.

USA og EU har truet med at optrappe sanktionerne over for Rusland, hvis Moskva fortsat medvirker til at destabilisere Ukraine.

- Før de stiller os ultimatummer og kræver, at vi under trusler om sanktioner lever op til krav inden for to til tre dage, så vil vi indtrængende anmode vore amerikanske partnere til fuldt ud at tage ansvar for dem, som de bragte til magten (i Ukraine), lyder opfordringen fra Lavrov.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip