Le Pens parti går efter rekordmange borgmesterposter

Front National, Frankrigs indvandrerfjendske og EU-skeptiske parti, ser ud til at have vundet fem procent af stemmerne ved første runde af landets kommunalvalg.

Det viser de foreløbige resultater fra indenrigsministeriet i Paris.

Det er et bemærkelsesværdigt godt resultat set i lyset af, at partiet blot stiller med 600 kandidater i de 36.000 franske kommuner, og at det ved første valgrunde i 2008 blot fik 0,9 procent af stemmerne.

Flere kandidater fra det højreekstremistiske parti har sågar fået et flertal af stemmerne i en række nøglebyer, som gør dem til favoritter til at tage den endelige sejr ved anden valgrunde, der afholdes 30. marts.

Kun hvis ingen partier har opnået 50 procent af stemmerne, er en anden valgrunde aktuel.

Partiets leder, Marine Le Pen, kalder resultatet "enestående".

Selv om Front National havde regnet med at klare sig godt, så viser første runde sig at være gået langt bedre end forventet, og partiet håber på at placere borgmestre i 10 til 15 mellemstore byer.

Hvis det sker, vil det slå den tidligere rekord fra 1997, hvor partiet sikrede sig fire borgmesterposter.

Marine Le Pen overtog lederskabet af Front National i 2011 med en målsætning om, at partiet skulle opnå en bredere opbakning.

Mange vælgere opfattede partiet som tabu efter hendes far og partiets stifter Jean-Marie Le Pens domme for Holocaust-benægtelse og for at opildne til racehad.

Hun har op til valget forsøgt at få det til at handle om mere end blot en mærkesag ved at lave kampagner om arbejdsløshed, leveomkostninger og kriminalitet.

Front Nationals tidligere forsøg på at få borgmesterposter er ofte fejlet på grund af partiets excentriske personligheder, men Le Pen har været ivrig efter at vise, at partiet også er i stand til at lede.

- Vi ønsker at blive synlige som en stor politisk kraft, siger Le Pen søndag.

Hun høstede selv 17,9 procent af stemmerne ved præsidentvalget i 2012 og har under kommunalvalget opfordret vælgerne til at fravælge kandidater fra et "system, der fører det franske politiske liv ned i rendestenen".

Den socialistiske regering har allerede reageret skarpt på Front Nationals imponerende resultater, og vil ifølge en partitalsmand "gøre alt, hvad vi kan for at forhindre en kandidat fra Front National i at vinde en kommune".

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip