Leder af urohærget afrikansk land beder om tilgivelse

Den 78-årige pave Frans, der søndag er ankommet til Den Centralafrikanske Republik med det største sikkerhedsopbud nogen sinde, opfordrer folk i et land, der er plaget af sekterisk vold, til ikke at give efter for frygten for andre.

I en tale ved præsidentpaladset i hovedstaden Bangui, opfordrer paven til sammenhold for at "undgå at lade sig friste til frygt for andre, for det ukendte, for dem, der ikke er vores etniske gruppe, for vores politiske synspunkter og vores religiøse overbevisning".

Den Centralafrikanske Republiks midlertidige præsident, Catherine Samba-Panza, beder pave Frans, om "tilgivelse" for to års "ond" sekterisk vold, som hun betegner som "en nedstigning i helvede".

- Centralafrikanere har påført andre centralafrikanere ubeskrivelige lidelser, siger hun under sit møde med paven i Bangui, hvor utrygheden fortsat er en del af hverdagen.

- På vegne af den herskende klasse i landet, og også på vegne af alle andre, som har spillet en rolle i denne nedstigning til helvede, bekender jeg alt det onde, der gennem historien er begået her, og jeg beder om tilgivelse af hele mit hjerte, siger hun.

Den Centralafrikanske Republik havnede i blodudgydelser for mere end to år siden, efter at landets mangeårige leder, den kristne Francois Bozize, blev styrtet af hovedsagelig muslimske oprørere. Det udløste den værste krise siden uafhængigheden i 1960.

Omkring 80 procent af landets indbyggere er kristne, 15 procent er muslimer og 5 procent tilbeder naturen som animister.

Flere end 12.000 fredsbevarende soldater er udstationeret i den fattige, tidligere franske koloni, heriblandt i Bangui, hvor pave Frans skal tilbringe godt et døgn efter tidligere på turen at have været i Kenya og Uganda.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip