IS-leder byder nigeriansk oprørsgruppe velkommen

Skrevet af admin

13/03/2015

Mest læste i dag

To af verdens mest frygtede militante grupperinger står officielt sammen, efter at Islamisk Stat (IS) har accepteret Boko Harams troskab til bevægelsen.

Torsdag oplyser IS-talsmand Abu Mohammad al-Adnani, at IS-kalifatets øverste leder, Abu Bakr al-Baghdadi, hilser de nigerianske militantes initiativ velkommen.

- Vores kalif, Gud redde ham, har accepteret erklæringen om troskab fra vores brødre Boko Haram, så vi ønsker muslimer og vores jihad-brødre i Vestafrika tillykke, siger talsmanden i en lydoptagelse med henvisning til Baghdadi.

Mens Islamisk Stat kontrollerer store dele af Syrien og Irak og er berygtet for morbide likvideringer af gidsler, har Boko Haram skabt rædsel i Nigeria ved at slagte hele byers indbyggere og begå massebortførelser i løbet af de seneste seks år, hvor gruppen har kæmpet for et kalifat i det nordlige Nigeria.

I meddelelsen fra IS opfordrer Adnani muslimer, der ikke kan slutte sig til Islamisk Stat i Irak og Syrien, til at kæmpe i Afrika i stedet, da Boko Harams loyalitet har "åbnet en ny dør for jer til at flytte til islams land og gå i krig."

Samtidig truer han både jøder og kristne i løbet af lydoptagelsen.

- Hvis du vil redde dit blod og dine penge og leve i sikkerhed for vores sværd, har du to muligheder: konverter eller betal jezyah (en skat for ikke-muslimer, red.). Ellers vil du snart fortryde det, siger talsmanden.

Boko Haram offentliggjorde sit løfte om troskab til IS i sidste uge.

Islamisk Stat har udråbt et kalifat i de områder, gruppen kontrollerer, og dens massakrer mod etniske og religiøse mindretal samt bortførelser af hundredvis af mennesker har fået det internationale samfund til at bekæmpe gruppen med luftangreb.

Luftangrebene fra den amerikanskledede koalition og irakiske og kurdiske styrkers fremmarch har på det seneste presset Islamisk Stat, men Adnani slår fast, at kalifatet blot bliver stærkere.

- Det er en simpel tilbageerobring af nogle få landsbyer i en krig, der handler om angreb og tilbagetog, siger han i gruppens første officielle reaktion på udviklingen.

/ritzau/Reuters