Leder for psykiatrien i Vestsjælland er sat under tilsyn

Skrevet af admin

13/03/2016

Mest læste i dag

Region Sjællands retningslinjer skal gennemgås, overvågningen af patienternes bivirkninger skal forbedres, og der vil blive indført en ordning med medicingennemgange.

Ledelsen af de psykiatriske hospitaler i regionen skal nu i gang med en gennemgang af patientbehandlingen.

Det skriver Politiken.

Det er konsekvensen af, at Tilsynet for Patientsikkerhed har konkluderet, at patienterne på det lukkede afsnit i Slagelse er blevet behandlet med medicin i mængder og kombinationer, som har udsat dem for "unødig og i visse tilfælde alvorlig fare".

Behandlingen er blevet iværksat af den samme psykiater, overlæge Lars Søndergård, som for tre år siden blev afskediget fra Psykiatrisk Center Glostrup og midlertidigt frataget retten til at virke som psykiater på grund af omfattende overmedicinering af patienterne.

Han er nu igen frataget retten til at arbejde som psykiater, og direktionen i Psykiatrien Region Sjælland besluttede i onsdags at afskedige ham med øjeblikkeligt varsel, skriver Politiken.

Lars Søndergård var i 2014 eneste ansøger til en overlægestilling i Slagelse, og det blev aftalt med Sundhedsstyrelsen, at han skulle være under overvågning af den ledende overlæge for psykiatrien i Vestsjælland.

Som noget af det første udarbejdede Lars Søndergård en vejledning til læger og personale om tvangsbehandling, som Styrelsen for Patientsikkerhed i sin afgørelse betegner som en "legitimering af en generel overmedicinering".

Vejledningen blev godkendt og senere forsvaret af den ledende overlæge, og det er blandt andet på den baggrund, at styrelsen har sat den ledende overlæge under "skærpet tilsyn".

Det er usædvanligt, erkender Søren Bredkjær, der er vicedirektør i Psykiatrien Region Sjælland, som nu skal i gang med en gennemgang af en række patientforløb og afgørelser fra Patientklagenævnet.

- På nuværende tidspunkt har vi tillid til den ledende overlæge, siger Bredkjær.

Ifølge Politiken har hverken Lars Søndergård eller den ledende overlæge på Vestsjælland ønsket at udtale sig.

Thorstein Theilgaard, der er generalsekretær i organisationen Bedre Psykiatri, mener, at det er "dybt kritisabelt", at den ellers meget omtalte historie fra Glostrup har gentaget sig.

- Det her er mildt sagt ikke tryghedsskabende, siger han til Politiken.

/ritzau/