Ledere i Østukraine melder om stor stemmedeltagelse

Vælgerne i byen Krasnoarmeisk i det østlige Ukraine er færdige med at stemme i den folkeafstemning, som prorussiske separatister af egen drift afholder om løsrivelse fra Ukraine.

Det russiske nyhedsbureau Itar-Tass skriver, at Krasnoarmeisk er den første by, hvor afstemningen er slut.

Roman Lijagin, formand for den selverklærede Folkerepublikken Donetsk' valgkommission, siger til nyhedsbureauet, at stemmeprocenten i byen har været 77,08 procent.

Stemmelokalerne i byen lukkede ifølge Lijagin tidligt på grund af sikkerhedshensyn.

Der er spredte oplysninger om, hvornår folkeafstemningen slutter, men Lijagin har tidligere talt om klokken 21 dansk tid.

Et resultat kan ventes mandag ved middagstid.

Andre steder i det østlige Ukraine fortæller de prorussiske separatister om stor deltagelse i deres folkeafstemning, der er fordømt af Ukraines regering, af Vesten, og som Ruslands præsident, Vladimir Putin, har opfordret til at udskyde.

Journalister fra AFP siger, at der i mange byer er kø ved stemmestederne.

De lokale ledere anslog sidst på eftermiddagen, at omkring 70 procent af vælgerne i det østlige Ukraine, hvor der bor omkring syv millioner mennesker, havde stemt.

Ukraine har 46 millioner indbyggere.

AFP påpeger, at det ikke har været muligt at verificere oplysningerne fra de prorussiske ledere.

Der er ingen uafhængige observatører ved stemmelokalerne.

Der har ifølge nyhedsbureauet ikke været meldinger om voldsepisoder, men stemningen har været spændt, idet Ukraines militær fortsætter operationer mod prorussiske oprørere.

Tidligt søndag var der en episode i byen Slavjansk, da oprørere forsøgte at besætte en tv-station, men stemmeafgivningen blev ikke påvirket.

/ritzau/

 

Dagens Gossip