Ledigheden holdt sig i ro i juni

I juni var der 133.900 ledige i Danmark. Køen af arbejdsløse danskere var dermed konstant fra maj til juni, og ledighedsprocenten er uændret på 5,1 procent, oplyser Danmarks Statistik.

Mens ledigheden steg en anelse i maj, så bød de foregående seks måneder på bedre nyheder med faldende ledighed. Dagens melding om stilstand på arbejdsmarkedet får heller ikke økonomerne til at ændre væsentligt syn på forventningen om, at ledigheden er på retur i Danmark.

- Selvom arbejdsløsheden er uændret, vurderer vi, at arbejdsmarkedet overordnet er i bedring, siger chefanalytiker Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en kommentar.

- Dels peger beskæftigelsestallene på, at det fald, vi har set i arbejdsløsheden i årets første kvartal, ikke kun skyldtes teknik som følge af udfaldet af dagpengesystemet og kontanthjælpsreformen. Flere kom faktisk også i arbejde, siger han.

Samtidig slås der flere stillinger op, og antallet af varslede fyringer er begrænset, tilføjer Erik Bjørsted.

Ifølge Steen Bocian er ledigheden over det seneste år faldet med 20.000 personer, og han regner fortsat med, at der vil blive 10.000 færre ledige over det kommende år.

- Når opsvinget ikke er stærkere, så vil der dog fra tid til anden komme dårlige økonomiske nøgletal, og man kan bestemt ikke afvise, at der kommer kortere perioder med svagt stigende ledighed, men generelt forventer vi altså ledighedsfald, siger Steen Bocian i en kommentar.

Tallene viser, at der fra maj til juni er kommet flere på dagpenge, men færre på kontanthjælp.

Antallet af såkaldt bruttoledige dagpengemodtagere er ifølge Danmarks Statistik steget med 600, mens antallet af bruttoledige kontanthjælpsmodtagere er faldet med 500.

/ritzau/

 

Dagens Gossip