Ledigheden steg kun en smule i maj

Antallet af ledige danskere steg fra april til maj med 800 til i alt 133.000 personer. Det rokker dog ikke ved ledighedsprocenten, som også i sidste måned lå på fem procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Den beskedne stigning kommer efter flere måneders fald i antallet af ledige, og ledighedsprocenten ligger da også på det laveste niveau i fem år.

Alene de seneste tre måneder er der blevet 7200 færre ledige i Danmark. Det svarer til, at ledighedsprocenten er faldet med 0,3 procentpoint siden februar.

LO-økonom Benn Gandløse Vestergaard betegner dog alligevel mandagens tal som "en skuffelse".

- I årets første kvartal har vi set et fald i ledigheden og en stigning i beskæftigelsen, hvilket viser, at det går bedre for det danske arbejdsmarked. Derfor kommer dette seneste ledighedstal som en negativ overraskelse, siger han til Ritzau.

Han kan ikke med sikkerhed sige, hvad stigningen skyldes, men et bud er, at tallene ligger på linje med de seneste konjunkturbarometre, hvor især industrien tegnede et lidt negativt billede af virkeligheden.

Stigningen kan dog "sagtens vise sig at være en enlig svale", understreger økonomen.

- Vi er nødt til at holde os for øje, at når der er gang i et opsving, vil der være bump på vejen. Det kan slet ikke udelukkes, at det er det, der er tale om her, og at vi så fortsætter den positive udvikling igen fra næste måned, siger Benn Gandløse Vestergaard.

Cheføkonom i BRF-Kredit Ulrikke Ekelund hæfter sig ved, at tendensen går "den rigtige vej".

- Men når det er sagt, så kan vi ikke komme uden om, at dansk økonomi stadig er ramt af ledighed på grund af manglende afsætning, udtaler hun i en pressemeddelelse.

- For at vi rigtigt kan få gang i jobskabelsen, er det vigtigt, at der kommer gang i efterspørgslen, så der kan skabes nogle afsætningsmuligheder, tilføjer hun.

Det trækker dog op, at danskerne ifølge de seneste tal for forbrugertilliden forventer faldende ledighed, siger hun:

- En mere positiv stemning blandt forbrugerne er et rigtigt godt udgangspunkt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip