Leende Barroso klapper i om Thorning til EU

Tak for jeres ihærdighed, journalister, men I får ikke et scoop ud af mig.

Det var meldingen fra en munter José Manuel Barroso, afgående formand for EU-Kommissionen, der søndag eftermiddag holdt møde med den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på Marienborg nord for København.

Han ønskede ikke at gå ind i spekulationerne om en mulig europæisk toppost til Thorning.

- Det er min personlige holdning, at statsminister Thorning-Schmidt er og har været en meget god statsminister i Danmark.

- Og fra de samtaler, jeg lige har haft med hende, er det mit indtryk, at hun gerne vil fortsætte med at være en god statsminister i Danmark, siger han på et pressemøde med den danske statsminister.

Samme melding har Thorning givet pressen flere gange i løbet af ugen, hvor hun har mødtes første med den tyske kansler, Angela Merkel, og EU's øvrige socialdemokratiske regeringsledere.

Barroso havde dog ikke noget imod at rose Thornings arbejde som statsminister. Han har arbejdet tæt sammen med hende, da Danmark var EU-formandsland i foråret 2012.

Barroso kalder Thorning en "dedikeret europæer" og en "reformorienteret politiker og personlighed", der har været med til at føre Danmark gennem den finansielle krise.

Thorning selv har de seneste mange dage gentaget ønsket om at fortsætte som dansk statsminister, selvom iagttagere og journalister igen og igen nævner hende som et godt bud til posten som formand for Det Europæiske Råd.

På denne post vil hun - ifølge iagttagere - kunne skabe balance, hvis den konservative Jean-Claude Juncker som ventet bliver formand for EU-Kommissionen på næste uges EU-topmøde.

Mens Juncker, der tidligere har været konservativ premierminister i Luxembourg, er varm fortaler for euroen, repræsenterer Thorning Socialdemokraterne og et land uden for eurosamarbejdet.

Thorning understregede søndag sine ønsker til de kommende fem års arbejde i EU. Og her trak hun linjerne op til Juncker, der ønsker et dybt integreret Europa.

Thorning ønsker et EU, hvor man respekterer EU's såkaldte principper om subsidiaritet, hvor beslutninger og politik føres så tæt på de enkelte medlemslandes borgere som muligt.

- Jeg accepterer og forstår, at eurolandene er nødt til at arbejde sammen alene, men jeg mener at selvbestemmelsen for de 28 lande meget, meget vigtigt, siger hun.

Barroso var i København i forbindelse med afholdelsen af en forskningskonference.

/ritzau/

 

Dagens Gossip