Lego ændrer regler for salg af klodser efter kunst-ballade

Skrevet af admin

13/01/2016

Mest læste i dag

Da den kinesiske systemkritiker og kunstner Ai Weiwei fik nej af Lego til at købe en stor mængde legoklodser til et nyt projekt, sendte det den danske legetøjsgigant ud i strid modvind.

Nu har Lego taget konsekvensen og ændrer således sine retningslinjer for salg til private i store mængder.

Virksomheden vil ikke længere spørge kunderne om, hvad klodserne skal bruges til, lyder det.

- Vi ønsker ikke, at nogen forbrugere skal blive forvirrede over, hvad vi står for.

- Lego handler jo netop om at kombinere klodser på kryds og tværs og udtrykke sin fantasi og forestillingsevne ad den vej, men vi ser det ikke som vores ansvar at drive en politisk sag eller dagsorden.

- Derfor har vi justeret vores retningslinjer for at holde fokus på børn, siger Roar Rude Trangbæk, der er pressechef i Lego.

Da Ai Weiweis ordre blev afvist, lød begrundelsen fra Lego ifølge kunstneren selv, at virksomheden ikke kan stå inde for, at Legos populære klodser bliver brugt i politiske projekter.

Men den slags vurderinger er fortid i Lego, slår koncernen fast.

- Vi kommer ikke længere til at spørge om temaet for modellen. Vi vil måske sige nej til kommercielle projekter, men så er der mere tale om beskyttelse af vores intellektuelle rettigheder og brands, siger Roar Rude Trangbæk.

Han understreger, at man i mange år har solgt Lego i store mængder til mange forskellige kunder med vidt forskellige formål og altså også har tænkt sig at fortsætte med det.

Ai Weiwei blev i september 2015 afvist af den danske legetøjsgigant, da han ville købe klodser til brug i en udstilling på det australske museum National Gallery of Victoria.

I protest startede han sin egen globale indsamling til projektet, der fik titlen "The Letgo Room" og indeholder portrætter af og citater fra australske menneskerettighedsforkæmpere.

Legos pressechef sagde dengang, "at vi som virksomhed fravælger et aktivt engagement, når vi bliver stillet over for muligheden for at deltage i projekter med en politisk agenda".

Ai Weiwei nyder stor anerkendelse i den internationale kunstverden og har haft udstillinger over hele verden.

Han har med direkte kritik og et stort internationalt netværk længe været en torn i øjet på Kinas politisk ledelse.

I 2011 blev han anholdt og fængslet i 81 dage, hvilket blev efterfulgt af husarrest, og hans pas blev taget fra ham.

/ritzau/