Leif Lahn er klar til at afløse Dam som S-gruppeformand

Den socialdemokratiske folketingsgruppe får snart ny formand.

Leif Lahn Jensen overtager posten efter Henrik Dam Kristensen, der blev udnævnt til ny beskæftigelsesminister fredag.

Lahn ventes formelt at blive valgt som ny gruppeformand efter efterårsferien. Det erfarer flere medier.

- Jeg kan bekræfte, at jeg er kandidat til posten, men vi skal afvente gruppemødet på tirsdag efter efterårsferien, siger han til TV2 News.

Han er blevet opfordret til at stille op, forklarer han videre. Det bør derfor anses som en formalitet, at han sætter sig på posten.

Leif Lahn Jensen er den fjerde gruppeformand i partiet siden valget i 2011.

Først havde nuværende handels- og udviklingsminister Mogens Jensen posten, siden overtog Henrik Sass Larsen. Og da han blev enhvers- og vækstminister, fik Henrik Dam Kristensen posten.

Indtil nu har Leif Lahn haft posten som Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører. Det ordførerskab overlader han nu til Lennart Damsbo Andersen.

Andre bud på en ny gruppeformand har været tidligere justitsminister Morten Bødskov eller tidligere fødevareminister Mette Gjerskov.

En gruppeformand står for det praktiske i et partis folketingsgruppe og spiller derfor en vigtig og magtfuld rolle.

Gruppeformanden fungerer som ordstyrer ved gruppemøderne og står for at banke partimedlemmer på plads, hvis de kommer med politiske udmeldinger, der ikke er afklaret med partiet.

Især har Henrik Dam Kristensen fået ros for sin evne til at holde ro i gruppen og balancere mellem partiets tre kaffeklubber.

Leif Lahn Jensen er ufaglært og har tidligere arbejdet 15 år som havnearbejder på Aarhus Havn, hvor han var tillidsmand i Mærsk i ni år.

Han har været medlem af Folketinget for Socialdemokraterne siden 2007 og er valgt ind i Østjyllands Storkreds, men er relativt ukendt i den brede offentlighed.

Han har tidligere været medlem af byrådet i Grenaa Kommune i fire år, hvor han er født og bor i dag.

Det gør han sammen med sin kone og deres to døtre.

/ritzau/