Lektor: Dronningen går til grænsen med indvandrer-kommentar

Dronning Margrethe kan i høj grad påvirke folks holdninger med sine udtalelser om, at der godt må stilles krav til mennesker, der kommer til Danmark udefra.

Det mener Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor i historie ved Københavns Universitet. Han er ikke overrasket over, at dronningen kort før sin 75-års fødselsdag kommer med sine ifølge ham hidtil skarpeste udtalelser om indvandrere.

- Hun kan bedre tillade sig at gøre det nu, end da hun var en meget ung og uerfaren dronning.

- I kraft af at hun har varetaget jobbet som dronning i mange år, har hun opbygget stor respekt og et stærkt image som en god dronning, som er værd at lytte til, siger lektoren.

Han mener, at hun påvirker folks holdninger i "en helt enorm grad", selvom hun ikke går så langt som til at komme med politiske løsningsforslag.

- Hun har mulighed for at påvirke befolkningen i forhold til, hvordan de overordnet set betragter de her problemstillinger om forholdet mellem danskere og udlændinge, siger Lars Hovbakke Sørensen.

I et interview i søndagens udgave af Berlingske i anledning af dronningens fødselsdag 16. april udtaler hun sig om indvandrere med udgangspunkt i terrorattentaterne i København i februar.

Her siger hun blandt andet, at man må stille det krav til mennesker, der kommer udefra. At de forstår, hvor de er kommet hen.

- De skal kunne gå i moské, når de gerne vil - det skulle bare mangle - men når de begynder at gøre ting, som ikke stemmer overens med det store mønster i det danske samfund, må de indse, at den går ikke, lyder det fra dronningen i interviewet.

I 2006 kom hun ifølge lektoren for første gang ind på, at indvandrere skal tilpasse sig det danske samfund. Før det havde hun kun opfordret danskerne til at behandle indvandrerne ordentligt.

- Selvom det nu er mere markant, end det nogensinde før har været, er det ikke over grænsen i forhold til, at hun anviser konkrete løsninger på tingene. Det overlader hun stadigvæk til politikerne.

- Og det er lige præcis dér, grænsen går. Hun går lige til grænsen, men hun overskrider den ikke, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip