Lektor levner ikke syrisk våbenhvile mange chancer

Hvis den sønderbombede civilbefolkning i den tidligere millionby Aleppo tror, at den aftale, som en række stormagter inklusiv USA og Rusland indgik natten til fredag dansk tid, vil give dem fred i nær fremtid, så bliver de skuffede.

Det vurderer Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet.

- Jeg tror ikke på, at aftalen bliver overholdt. Rusland og regimet er ikke færdige med at erobre det, de vil have, siger han.

- Jeg har lidt svært ved at se, hvorfor de ikke skulle fortsætte den militære fremgang, de har på slagmarken og sikre kontrollen med Aleppo eller i hvert fald få Aleppo omringet. Får de Aleppo omringet, kan de gå med til en våbenhvile og sulte oprørerne ud.

Derfor bliver en våbenhvile først realistisk i det øjeblik regimet og russerne ikke har mere, de vil erobre, eller de bliver stoppet, mener Peter Viggo Jakobsen.

- Det ser vi tit i sådanne konflikter. Der er typisk indgået mange våbenhviler, før parterne slår sig til tåls med, hvordan det ser ud på slagmarken eller ikke evner at ændre det, siger han.

Aftalen, der blev indgået i München, træder først i kraft om en uge. Det er to uger tidligere, end Rusland ønskede det, og det er bemærkelsesværdigt, mener Peter Viggo Jakobsen.

- Det må være fordi, at russerne tror, at de kan få, hvad de gerne vil have inden for tre uger, vurderer han.

I aftalen er kampe mod Islamisk Stat og Jabhat al-Nusra (al-Qaeda i Syrien, red.) undtagen fra våbenhvilen. De russiske ord om bekæmpelse af de to grupper, er dog teatertorden til ære for Vesten ifølge Peter Viggo Jakobsen.

- Det er bare noget fis. Russerne kan heller ikke lide Islamisk Stat og al-Qaeda. Når de har sikret regimets overlevelse og de vigtige dele af Syrien, vil de sikkert godt hjælpe med at fjerne de grupper. Det er bare lige andenprioritet i øjeblikket, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip