Lektor: Porosjenkos fredsplan skal i spil igen

Den fredsplan, som Ukraines præsident Petro Porosjenko fremlagde tilbage i juni, skal i spil igen, hvis der skal falde ro over konflikten i det østlige Ukraine.

Det vurderer Søren Riishøj, lektor ved Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet, forud for et hasteindkaldt møde i Berlin søndag, hvor udenrigsministrene fra Rusland, Ukraine, Tyskland og Frankrig mødes.

- Det er en reaktivering af Porosjenkos plan, som er afgørende for, at den her konflikt kan blive stoppet. Planen indeholdt fornuftige elementer og var accepteret ret bredt, siger han.

Fredsplanen bestod af 14 punkter, hvilket blandt andet var amnesti over for russiske separatister, der ikke havde begået alvorlige forbrydelser. Derudover indeholdt planen en decentralisering af statsmagten i Kijev gennem forfatningsreformer.

Søren Riishøj peger derudover på, at Angela Merkel og Vladimir Putin tidligere på sommeren har haft hemmelige forhandlinger om, hvordan konflikten kunne løses. Det skrev den britiske avis The Independent.

- En kombination af elementer af Putins og Merkels forhandlinger samt Porosjenkos fredsplan er vejen ud og er på dagsordenen på mødet i en eller anden variant, vurderer Søren Riishøj.

- Jeg vurderer, at der er tale om meget seriøse forhandlinger. Det lyder som om, at det nu vil blive taget mere seriøst, og at parterne indleder en ny fase, fordi situationen er nået så langt ud, siger han.

Mens Rusland og Ukraine er presset af konflikten, er der også et stærkt ønske om at finde en løsning blandt flere af landene i EU.

Søren Riishøj peger på, at der internt i EU er modstand mod de sanktioner, der er indført over for Rusland.

- Så EU er også presset for at finde en forhandlingsløsning. Selve EU er sat ud på sidesporet som forhandlingspartner, vurderer han.

- Derfor er det de store stater i form af Tyskland og Frankrig, som Rusland respekterer, der skal finde en løsning.

/ritzau/