Lektor: Prins Joachim bryder med ældgammel tradition

Skrevet af admin

01/07/2014

Dagens topnyheder

I flere århundreder har danske konger sørget for at rejse land og rige rundt for at vise sig for folket, ligesom prinser, prinsesser og andre slægtninge med blåt blod i årerne er blevet udstationeret på slotte i provinsen for at repræsentere tronen.

Derfor bryder prins Joachim og prinsesse Marie med en meget lang tradition, når de nu overdrager Schackenborg Slot til en nystiftet fond og flytter til hovedstaden, vurderer ekstern lektor i historie ved Københavns Universitet Lars Hovbakke Sørensen.

- Det er vigtigt, at kongehuset er til stede forskellige steder i kongeriget - så folket føler, at kongehuset er for hele landet og ikke kun for hovedstaden, siger han til Ritzau.

Samtidig hæfter han sig ved, at det er anden gang på kun 14 år, at sønderjyderne mister en kongelig tilknytning, når man medregner dronning Ingrid, der indtil sin død i 2000 boede på Gråsten Slot i Sønderjylland i sommermånederne.

- Nu er det så anden gang, vi ser en forskydning væk fra det sønderjyske, og det er vigtigt, at kongehuset er meget opmærksom på at sørge for at opgradere andre aktiviteter i det jyske, siger Lars Hovbakke Sørensen.

- På længere sigt vil den kendsgerning, at der ikke længere bor kongelige fast i Sønderjylland, nok betyde, at man mister den særligt store opbakning til kongehuset, som man de seneste mange år har set i det sydligste Jylland, tilføjer han.

Prins Joachim og prinsesse Marie oplyser da også i en pressemeddelelse, at de i perioder af året fortsat vil opholde sig på slottet. Og det er en klog beslutning, vurderer Lars Hovbakke Sørensen:

- Historiske erfaringer - også fra andre lande - viser, at det betyder utroligt meget for kongehusets popularitet, at almindelige mennesker ude i landet engang imellem får dem at se.

- Rejser og flytninger rundt i kongeriget for at sikre folkets opbakning har været et vilkår for kongelige i flere århundreder, og det gælder stadig den dag i dag.

/ritzau/