Lektor: Russisk brok over Nato-udvidelse er forudsigelig

Det er intet overraskende i, at Rusland højlydt brokker sig over, at Montenegro ser ud til at blive medlem nummer 29 i Nato.

Det fortæller Mette Skak, der er ekspert i russisk udenrigspolitik og lektor ved Aarhus Universitet.

- Fra et russisk synspunkt er det for alvor problematisk, at lande fra deres umiddelbare naboområde optages i Nato, siger hun til Ritzau.

Hun tilføjer, at fordi lande endnu tættere på Rusland, som eksempelvis Letland, allerede er medlemmer af Nato, vil vejen som medlemslandsnummer 29 blive nemmere for Montenegro.

Rusland bebuder en afslutning på fælles projekter med Montenegro, hvis det tidligere kommunistiske land går ind i Nato.

- Set fra et Nato-synspunkt burde Nato være ligeglade med Ruslands ytringer, men indadtil i Rusland kører der en fortælling om, at Rusland er blevet svigtet af Vesten efter den kolde krig. Derfor har man set sig sure på Nato og Vesten, siger Mette Skak.

Moskva er imod enhver udvidelse af Nato i det tidligere kommunistiske Øst-og Centraleuropa, hvor landene tidligere var mere eller mindre underlagt Sovjetunionen.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, har sagt, at enhver udvidelse af Nato "er en fejltagelse, eller endda en provokation." I russiske medier har Lavrov kaldt Nato's såkaldte "åbendørs politik" for "uansvarlig."

Fra Kreml er man da også klar med økonomiske sanktioner mod Montenegro, hvis det ender med en indlemmelse i Nato.

- Rusland lægger op til, at man lægger ned for det økonomiske samarbejde med Rusland, og det kan godt være, det generer i Montenegro, siger Mette Skak.

Hun vurderer dog alligevel, at det vil ende med, at Montenegro bliver optaget i Nato. Det skyldes blandt andet, at andre af Ruslands mindre nabolande også er blevet optaget.

- Noget tyder på, at Montenegro selv er meget interesseret i at blive optaget, for man vil gerne blive en del af det gode selskab. Det hænger også sammen ned, at der i Nato er en vilje til at optage Montenegro, siger hun.

Optagelsesforhandlingerne ventes at vare et års tid.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip