Lektor: Skattesag ryster vores tillid til demokratiet

Når skattekronerne ikke går til det fælles velfærdsprojekt, påvirker det danskernes tillid - både til Skat og til det demokratiske system. Det mener lektor ved CBS og ekspert i tillid og offentlig ledelse Lars Thyge Thygesen.

- Der er to tillidsrelationer, der er rystet. Den ene er mellem borger og regering, fordi regeringen har regnet med besparelsen i Skat, før den indfandt sig. Den slags kan ikke gå andet end galt, og når det så går galt, mister vi noget tillid til systemet, siger han.

- Den anden svækkede tillidsrelation er mellem borger og Skat, fordi Skat burde have tilpas dygtige ledere til at kunne rådgive politikerne ordentligt, fortsætter Lars Thyge Thygesen.

Mistilliden opstår, fordi politikerne ikke formår at leve op til borgernes forventninger. Danskerne regner nemlig med, at offentlige opgaver bliver varetaget, og at deres stemme bliver hørt, mener lektor Lars Thyge Thygesen fra Copenhagen Business School.

- Der er en generel tillidskrise mellem politikere og borgere, for vores demokratiske system beror på tilliden til, at politikerne holder det, de lover, og varetager økonomien ordentligt, siger Lars Thyge Thygesen.

Skandalesagerne i Skat er derfor et eksempel på, at politikerne ikke har løftet det ansvar.

Ifølge Lars Thyge Thygesen er danskerne så fundamentalt demokratisk anlagt, at der ikke er risiko for, at tilliden forsvinder helt, men hvis der kommer alt for mange lignende skattesager, kan det få konsekvenser for borgernes holdning til velfærdsstaten.

- Skattesagens brede konsekvens handler om vores tillid til demokratiet, men den anden konsekvens er, at folk måske vil blive mindre villige til at betale skat, hvis der kommer flere tilsvarende sager, siger Lars Thyge Thygesen.

Dog mener Lars Thyge Thygesen ikke, at kampen er tabt. Tilliden kan genetableres, hvis det rigtige budskab bliver kommunikeret ud.

- For at genoprette tilliden må politikerne først redde stumperne, og på den lange bane skal de tage sig til tid at lave en bæredygtig løsning, siger lektor Lars Thyge Thygesen fra CBS.

/ritzau/

 

Dagens Gossip