Lektor tvivler på russisk invasion af Øst-Ukraine

Skrevet af admin

07/04/2014

Dagens topnyheder

Selv om der mandag meldes om klare beviser på, at der står titusindvis af russiske soldater tæt på Ukraines østlige grænse, er Rusland ikke ved at forberede en invasion af det østlige Ukraine.

Sådan lyder vurderingen fra Søren Riishøj, der er lektor i statskundskab ved Syddansk Universitet med speciale i politiske og økonomiske forandringer i Østeuropa.

- Der er formodentlig ingen planer her og nu om en decideret invasion i Øst-Ukraine. Det vil være omkostningsfuldt - også rent militært. Det var meget lettere på Krim, siger Søren Riishøj med henvisning til den russiske annektering af halvøen i Sortehavet.

- Men det afhænger selvfølgelig af, hvordan situationen udvikler sig, tilføjer han.

I løbet af mandag er der blevet rapporteret om prorussiske aktivister i det østlige Ukraine, der er besat offentlige bygninger i flere forskellige byer.

Aktivister i byen Donetsk udråbte således mandag "en separatistisk Donetsk-republik", ifølge et øjenvidne til Reuters. I Ukraines næststørste by Kharkiv krævede demonstranter autonomi.

Søren Riishøj mener dog, at det ikke nødvendigvis er demonstranter, der er styret fra Moskva. Det kan lige så vel være lokale aktivister, der er imod styret i Kijev eller en lokal guvernør.

- Der er ofte forskellige fraktioner og forskellige grupper, der konkurrerer indbyrdes og melder forskelligt ud, så det er meget svært at vurdere udefra, siger Søren Riishøj.

Han understreger dog, at russerne vil forsøge at lægge maksimalt pres på Ukraine frem mod præsidentvalget den 25. maj.

- Der er ingen tvivl om, at Kreml vil forsøge at påvirke det, der sker i Ukraine, og det sker gennem sanktioner, handelsrestriktioner og opbygning af militær i det vestlige Ukraine, siger Søren Riishøj.

Ukraine holder præsidentvalg den 25. maj med to spidskandidater, der begge ønsker at knytte det store land tættere til Europa og bryde med den historiske afhængighed af Rusland.

/ritzau/