Lesbisk udsendes til Uganda trods skærpet risiko efter tale

Ved flere lejligheder har en lesbisk kvinde, som har søgt asyl i Danmark, men står til at blive hjemsendt til Uganda, holdt taler om homoseksuelles rettigheder.

Det vækker bekymring i Enhedslisten, da kvinden har stået offentligt frem og talt om forholdene i Uganda, hvor homoseksuelle er forfulgt. Det kan bringe hendes liv i fare, lyder det.

Siden kolonitiden har det været forbudt at være homoseksuel i Uganda, som hun skal deporteres til. Sammen med to andre lesbiske står hun til at blive udsendt i starten af næste uge.

Ved Enhedslistens årsmøde i september sidste år talte den ene kvinde eksempelvis om hendes afvisning på asyl.

- Da jeg kom til Danmark, var jeg desperat, for jeg blev afvist. I interviews udspurgte de os i mange timer. For eksempel blev jeg i otte timer spurgt til min homoseksualitet og mange andre personlige emner, som jeg skulle afsløre, sagde hun.

Kvinderne tilbageholdes i det sjællandske fængsel Ellebæk, som er en lukket institution for frihedsberøvede asylansøgere.

I afslagene har myndighederne ikke taget stilling til deres seksualitet ifølge LGBT Asylum. Det er en organisation, der kæmper for bøssers, lesbiskes og transpersoners rettigheder i det danske asylsystem.

Det vækker bekymring hos Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

- Hvis man ikke har taget stilling til hendes seksualitet, har man ikke taget stilling til kernen af sagen. Især ikke når hun har stillet sig åbent frem i offentlige fora, som også kan ses i Uganda. Det øger selvfølgelig risikoen, siger hun.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har endnu ikke kommenteret sagen.

Men forfulgte lesbiske skal beskyttes efter internationale regler, har Venstres fungerende politiske ordfører, Jacob Jensen (V), understreget.

/ritzau/

 

Dagens Gossip