Lesbisk ugander får ny chance for asyl i Danmark

Flygtningenævnet har besluttet at genoptage en sag om en lesbisk kvinde fra Uganda. Kvinden får lov at blive i Danmark, mens sagen behandles. Hun skulle ellers være udsendt mandag.

Det oplyser hendes advokat, Jytte Lindgaard. Hun ønsker ikke at komme ind på, hvilke nærmere detaljer der ligger til grund for, at sagen er genoptaget.

- Hvis hun nu ikke får asyl, er det ikke så rart, at det kommer frem.

- Men jeg kan fortælle generelt, at risikoen for, at der vil ske hende noget, er alt for stor. Hun har blandt andet holdt foredrag om, hvordan det er at være lesbisk asylansøger, siger Jytte Lindgaard.

- Hun har deltaget i demonstrationer i forbindelse med LGBT (Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner), og derfor er der endnu større risiko for, at civilsamfundet i Uganda vil gøre hende noget, og myndighederne så ikke vil beskytte hende. Eller at myndighederne selv vil sætte hende i fængsel.

Advokaten forventer, at der vil være en endelig afgørelse i sagen om tre til fire måneder. I den tid har kvinden altså lov til at blive i Danmark.

Sagen har fået en del politisk opmærksomhed hen over sommeren, og mandag var der en demonstration i Københavns Lufthavn mod udsendelsen.

Den er nu afbrudt, efter at arrangørerne fik at vide, at sagen er genoptaget.

Siden 1952 under det britiske kolonistyre har det været forbudt at være bøsse eller lesbisk i Uganda. Samtidig forfølges homoseksuelle især i mindre lokalsamfund.

Ugandas parlament vedtog i december 2013 en stærkt omdiskuteret lov, der skulle indføre dødsstraf for homoseksualitet. Loven blev dog annulleret igen af landets forfatningsdomstol i august 2014 på grund af en teknikalitet.

Ugandas almindelige straffelov, der stammer fra 1950, giver mulighed for at idømme homoseksuelle lange fængselsstraffe.

/ritzau/

 

Dagens Gossip