Lesbiske udsendes til Uganda trods risiko for forfølgelse

Skrevet af admin

21/07/2016

Dagens topnyheder

Tre kvinder fra Uganda, som har søgt asyl i Danmark på grund af deres homoseksualitet, skal inden længe deporteres til deres hjemland.

Det møder kritik, da homoseksuelle er forfulgt i Uganda, hvor det siden kolonitiden har været forbudt at være homoseksuel.

De tre kvinder har opholdt sig i Danmark i et par år, mens deres sag er blevet behandlet. Men de skal efter planen sendes tilbage til Uganda senest 2. august.

De tilbageholdes i det sjællandske fængsel Ellebæk, som er en lukket institution for frihedsberøvede asylansøgere. Det bekræfter Udlændingecenter Nordsjælland, der hører under Rigspolitiet, over for Politiken.

Deporteringen kritiseres af organisationen LGBT Asylum. Det er en organisation, der kæmper for bøssers, lesbiskes og transpersoners rettigheder i det danske asylsystem.

- Homoseksuelle risikerer forfølgelse fra andre civile, familien og klanmedlemmer samt pengeafpresning og overfald. Homoseksuelle kan ikke forvente politiets beskyttelse, hvis de bliver overfaldet eller i værste fald truet på livet eller dræbt, siger talsperson Hanne Gyberg.

Det er første gang i organisationens fire år, at homoseksuelle hjemsendes til Uganda.

Afslaget på asyl er ifølge Hanne Gyberg begrundet med, at kvindernes forklaringer er utroværdige. Samt at myndighederne ikke finder det sandsynliggjort, at kvinderne står til forfølgelse eller vil blive udsat for overgreb, hvis de udvises.

- Det er ramme alvor for kvinderne. Vi mener, at beslutningerne i deres asylsager er truffet på et forkert oplyst grundlag. Man har ikke taget stilling til deres seksualitet i afslagene.

- Vi mener, at de danske myndigheder bør kigge på sagerne igen. Så vi får truffet beslutningerne på et ordentligt grundlag. Afslagene bør sættes i bero igen, siger hun.

Alternativet vil tage sagen op på Christiansborg og efterlyser svar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

- Jeg mener sådan set ikke, at Danmark kan være det bekendt og vælger at tro, at afgørelsen bygger på fejlagtigt grundlag.

- Hvis ikke det er tilfældet, må Støjberg forklare, hvordan de danske myndigheder kan se anderledes på sagen end eksempelvis de amerikanske og helst bremse udsendelsen, siger politisk ordfører Rasmus Nordqvist i en skriftlig kommentar.

/ritzau/