Let numsen: Det er farligt at sidde for meget ned

Skrevet af Aller Media

|

04/10/2013

Dagens topnyheder

Er du også en af dem, der for det meste sidder ned ved et skrivebord på jobbet dagen lang, og hvor mange aftener foregår på sofaen foran fjernsynet eller med en bog i hånden?

Så bør du nok tænke over at rejse dig mere op.

Følg Dagens Sundhed på Facebook - Vi opdaterer dagligt med råd til sundere liv

Sidder du ned i mere end 10 timer om dagen, øger du nemlig risikoen for sukkersyge med 112 pct., hjertekarsygdomme med 147 pct., for tidlig død med 49 pct. og kræft med 25-30 pct., skriver magasinet iForm.

- At sidde stille er en selvstændig risikofaktor for vores helbred, også selv om vi følger anbefalingerne om fysisk aktivitet ved hård til moderat intensitet i 30 minutter om dagen, forklarer Kristian Overgaard, som er lektor i idræt ved Aarhus Universitet, til iForm.

Så meget taber du dig ved at stå op og arbejde. Læs det på Soendag.dk.

Svækker kroppen at sidde ned

70 pct. af vores vågne tid tilbringer vi siddende, og 50 pct. af os er stillesiddende i mere end seks timer om dagen, når vi har fri.

Forskere fra Leicester i England har påvist, at når du sidder ned i længere tid, kan det svække kroppens evne til at regulere blodsukkeret, optage ilt og omsætte fedt. 

Og da man også ofte spiser mere, end man forbrænder, når man sidder meget ned, kan man tage mere fedt på omkring maven og ved de indre organer, hvilket kan øge inflammationen i kroppen, som er årsagen til mange sygdomme, f.eks. diabetes og hjertekarsygdomme.

I Australien er sundhedsmyndighederne begyndt at anbefale, at man rejser sig op hver 20.-30. minut, da det skærer et markant antal minutter af vores siddetid på en dag.

Og det kan give også et mere stabilt blodsukker, bedre kolesteroltal og stofskifte.

Spiser du sundt, men bliver vægten ved med at være for høj? Så er du nok faldet i en af de 25 slanke-fælder. Se dem på Oestrogen.dk

De små ting gør en forskel

Flere studier har også peget på en sammenhæng mellem for meget stillesiddende aktivitet og kræft.

Det gælder særligt kræft i æggestokke, livmoder og tarm.

- Kombinationen af et højt blodsukkerniveau, øget frigivelse af kønshormoner, nedsat stofskifte og ophobning af fedt i blodet udvikler en konstant inflammationstilstand i kroppen, som man ved, er en direkte årsag til kræft, påpeger Brigid Lynch, der er forsker ved Baker IDI Heart and Diabetes Institute i Australien.

Idéer til, hvordan du kan stå mere op på en dag, kan være at få et hæve-sænke-bord på jobbet, tage hyppige pauser væk fra skrivebordet, vælge at stå op i tog/bus, stryge foran fjernsynet, gå en tur, mens du taler i telefon med en veninde eller din mor, eller sørge for at dyrke en hobby i fritiden, som holder dig i gang.

Af Mia Qvist Scheelsbeck, NewsDesk, Aller Media