Letta vil tage hånd om Italiens sociale armod

Italiens premierminister Enrico Letta erkendte mandag, at hans land er blevet ramt af "social udmattelse", men siger, at hans regering har sørget for et "stabilt udbytte", der er flere milliarder euro værd.

- Vi er nødt til at reagere på social udmattelse, siger han på en pressekonference, mens landet forsøger at komme sig efter dets længste recession siden Anden Verdenskrig.

- Chokket efter disse år har været meget stort. Det er svært at komme sig, selv efter tallene har forbedret sig, siger han på pressemødet, der markerer årsskiftet.

Ifølge Letta har den politiske stabilitet betydet, at Italien betaler mindre i rente på dets gæld end før.

Prognosen for landets låneomkostninger var på 89 milliarder euro, men det estimat er nu ændret til 83 milliarder euro (knap 620 milliarder kroner).

- Stabilitetens udbytte er 5,5 milliarder euro, siger han og tilføjer, at det skal bruges på at sænke skatterne.

På mødet lovede han desuden en hurtig reform af Italiens bredt kritiserede valglov.

Letta brugte pressemødet på at hylde et generationsskifte i italiensk politik, som han sagde ikke var set siden efterkrigstiden.

- Landet blev drevet af en generation af 60-70-årige, siger han.

Italien er Europas tredjestørste økonomi, og landet er på vej ud af recession, men eurolandet skal holde det offentlige budget stramt for at undgå tilbagefald.

Sådan lød det for nylig fra Den Europæiske Centralbank, ECB's, cheføkonom og bestyrelsesmedlem Peter Praet til den italienske avis La Stampa.

- For at blive på en bæredygtig økonomisk vej er det afgørende, at regeringen fastholder sine forpligtelser, siger Praet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip