Liberal Alliance vil stoppe Tyrkiets optagelse i EU

Skrevet af admin

21/07/2016

Mest læste i dag

Tyrkiet kan under ingen omstændigheder komme med i EU, så længe landet har undtagelsestilstand, fyrer tusindvis af dommere og tvinger tyrkiske akademikere i udlandet til at vende hjem efter sidste uges mislykkede kupforsøg.

Det mener Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock, som beder udenrigsminister Kristian Jensen (V) indkalde den tyrkiske ambassadør til en samtale. Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan er ifølge hende ved at afskaffe demokratiet for et diktatur.

- Det får ikke Erdogan til at ryste i bukserne, at vores udenrigsminister indkalder deres ambassadør, siger Mette Bock.

- Men det er meget vigtigt, at vi får gjort Tyrkiet opmærksom på - med alle redskaber og på alle fronter - at dét, der foregår nu, er en krænkelse af retssamfundets mest fundamentale principper.

Danmark må handle over for Tyrkiet sammen med andre EU-lande, påpeger Mette Bock.

- Det er helt uhørt, at man begynder at fyre dommere. Tyrkiet har gjort det fuldstændig umuligt at fortsætte optagelsesforhandlingerne med EU.

- Vi skal stadig have Tyrkiet som strategisk partner på en lang række områder. Men der sker nogle krænkelser, som er helt, helt uacceptable i forhold til at kalde noget et demokrati, siger hun.

Til gengæld vil Mette Bock ikke droppe dronning Margrethes statsbesøg i Tyrkiet til efteråret.

- Det ville være godt med et erhvervsfremstød med kongehuset i spidsen på et marked som det tyrkiske, siger Mette Bock til Berlingske.

SF's formand Pia Olsen Dyhr skriver på Twitter, at "Erdogan er i gang med et kup mod det civile demokrati".

/ritzau/