Libyen afviser EU's plan om militæraktion mod både

Libyens folkevalgte regering afviser EU's plan om at stoppe de menneskesmuglere, der sender tusindvis af migranter ud fra det nordafrikanske land, ved hjælp af militære operationer.

Enhver militæraktion skal aftales med den libyske regering, siger Hatem el-Ouraybi, der er talsmand for Libyens folkevalgte regering i den østlige by Tobruk.

- Militære muligheder for at tage sig af problemet med bådene i eller uden for libysk farvand betragtes ikke som humant, siger talsmanden til det franske nyhedsbureau AFP.

El-Ouraybi udtaler sig på vegne af én af Libyens to regeringer. Landet har været præget af politisk kaos gennem noget tid, og der foregår i øjeblikket FN-ledede forhandlinger om en samlingsregering.

Meldingen kommer, efter at EU-landenes forsvars- og udenrigsministre mandag godkendte første skridt i forhold til at kunne destruere migrantbåde i Middelhavet.

Ministrene har besluttet at etablere en flådeoperation, der sigter mod at ødelægge menneskesmugleres forretningsmodel og menneskehandleres netværk i Middelhavet.

EU afventer dog mandat fra FN og måske også fra Libyen, som en stor del af migranterne sejler ud fra i de ofte synkefærdige både.

- Regeringen vil ikke acceptere nogen krænkelse af libysk suverænitet og vil ikke acceptere planen, med mindre den er koordineret (med regeringen i Tobruk, red.), siger el-Ouraybi.

EU's ministre har åbnet mulighed for, at flådeoperationen kan iværksættes uden libysk samtykke, men flere EU-lande ønsker at få Libyen med.

- Vi er i dag nået til enighed om alle stadier af operationen, men inden vi sætter det i værk, skal vi sikre et retligt grundlag, som skal være en resolution i FN's Sikkerhedsråd på foranledning af libyerne, siger den britiske udenrigsminister, Philip Hammond.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) siger, at målet er at give operationen "så gode chancer som muligt med et folkeretsligt mandat" ved at søge opbakning både i FN og i Libyen.

- Vi går efter både og. Men kan også nøjes med enten eller, hvis det ikke er muligt at få det ene og det andet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip