Libyen beskylder Qatar for at støtte lufthavnsoprørere

Libyens premierminister Abdullah al-Thinni beskylder styret i Qatar for at have sendt tre fly med våben til de oprørere, som kontrollerer en lufthavn i hovedstaden Tripoli.

- Uheldigvis nåede de (flyene, red.) frem til Matiga-lufthavnen. Fortsætter denne indblanding i Libyens interne anliggender, vil vi overveje at afbryde forbindelserne, siger han til Sky News.

Regeringslederen gentog også beskyldninger mod Sudan for at forsøge at bevæbne en islamistisk oppositionsgruppe, som i august overtog kontrollen med Tripoli.

Et militærfly fra Sudan lastet med ammunition blev stoppet af libyske militærstyrker i ørkenbyen Kufra nær grænsen til Sudan. Myndighederne i Sudan har bekræftet, at det sendte et fly til Kufra, men siger, at flyet medbragte udstyr til en fælles libysk-sudanesisk grænsestyrke.

Som følge af den islamistiske gruppes kontrol over Tripoli er regeringen og nationalforsamlingen blevet tvunget til at flytte til Tobruk.

I juli mistede mindst 47 mennesker livet i kampe mellem rivaliserende militser om kontrollen med lufthavnen i Tripoli. Kampene stod mellem Zintan-gruppen, der har kontrolleret lufthavnen siden Muammar Gaddafis fald, og Misrati-gruppen, der nu har overtaget kontrollen.

Eksperter mener, at Libyen er ved at blive en kampplads for rivaliserende regionale kræfter. USA har sagt, at de Forenede Arabiske Emirater og Egypten, to lande som er bekymrede over radikale islamisters fremmarch i Libyen, gennemførte luftangreb mod Misrati-gruppen, før den havde held med at indtage Tripoli.

Det er ikke lykkedes myndighederne i Libyen at få kontrol over de mange militsgrupper, der deltog i kampene mod Gaddafis styrker og medvirkede til den mangeårige eneherskers fald.

Qatar har ikke kommenteret beskyldningerne fra Libyen. Qatar har tidligere støttet Det Muslimske Broderskab - en bevægelse, som har en delvis tilknytning til den islamistiske gruppe, som nu kontrollerer Tripoli.

/ritzau/Reuters