Libyens afsatte premierminister flygter trods forbud

Libyens afsatte premierminister Ali Zeidan, som måtte forlade sin post i kølvandet på en sag om illegal olieeksport i det nordafrikanske land, er rejst til Europa.

Det sker på trods oplysninger tirsdag om, at Libyens rigsadvokat havde udstedt udrejseforbud for Zeidan, fordi han mistænkes for at være involveret i bedrageri med offentlige midler.

Tirsdag mellemlandede eksministeren på Malta, og han befinder sig nu "i et andet europæisk land", siger Maltas premierminister, Joseph Muscat, på statsligt tv ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ali Zeidan tabte tirsdag en tillidsafstemning i parlamentet i Tripoli i kølvandet på et dramatisk forløb, hvor en bevæbnet oprørsgruppe har solgt olie for 160 millioner kroner uden tilladelse fra de libyske myndigheder.

Den tidligere premierminister er midlertidigt afløst af landets forsvarsminister, Abdullah al-Thani.

Abdullah al-Thani blev taget i ed tirsdag og bliver i jobbet, indtil en permanent afløser bliver valgt. Det skal ske i løbet af de kommende to uger.

Den libyske flåde åbnede tirsdag ild mod tankskibet, der sejler under nordkoreansk flag.

Olietankskibet blev angiveligt beskadiget ved angrebet, men det er uvist, om personer også er kommet til skade.

Tankskibet Morning Glory havde hentet råolie i havnebyen Sirte uden om de libyske myndigheder hos den bevæbnede oprørsgruppe i det østlige Libyen, der er begyndt at eksportere olie uden om regeringen i Tripoli.

Ifølge talsmanden for den styrke, der har ansvaret for at sikre landets olieleverancer, lykkedes det for olietankeren at undslippe myndighederne på grund af dårligt vejr.

Uroen i Libyen har spredt sig, og på det seneste har der været sammenstød i kystbyen Sirte mellem militser fra den selvudråbte, autonome regering og tidligere oprørere fra byen Misrata, som er loyale over for parlamentet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip