Libysk FN-regerings ankomst til Tripoli fører til vold

Syv medlemmer af Libyens FN-støttede samlingsregering ankom onsdag med skib til hovedstaden Tripoli under store sikkerhedsforanstaltninger.

Situationen er fortsat meget skrøbelig i byen, hvor en selvudnævnt regering støttet af væbnede militser også gør krav på magten.

Blot få timer efter, at de syv ministre ankom til Tripoli, stødte tilhængere og modstandere af samlingsregeringen sammen i byen. Mindst én person skal være blevet dræbt.

En tv-station, der støtter den selvudnævnte regering, gik desuden i sort efter at være blevet stormet af bevæbnede mænd.

- Vi har mange udfordringer foran os, heriblandt at samle libyerne og bygge bro over kløfterne, siger Fayez Seraj, premierminister i samlingsregeringen efter ankomsten.

- Vi vil arbejde for en våbenhvile over hele Libyen, for national forsoning og for, at personer, der er blevet sendt på flugt, kan vende tilbage, tilføjer han.

Siden 2014 har Libyen haft to parlamenter og to regeringer, der begge har været støttet af løse alliancer og væbnede militser.

Den selvudnævnte regering i Tripoli kom til magten i 2014 efter hårde kampe mod rivaliserende grupper.

Forud for FN-regeringens ankomst onsdag havde den forhandlet en såkaldt sikkerhedsplan på plads med sikkerhedsstyrker og politi i Tripoli.

FN-regeringen har opfordret både den selverklærede regering i Tripoli samt den konkurrerende regering i det østlige Libyen til at overgive magten til sig.

EU, Frankrig, Storbritannien og Italien bakker op om samlingsregeringens ankomst til Tripoli.

- Vi er klar til at reagere positivt på anmodninger om støtte og assistance fra GNA (samlingsregeringen, red.) for at hjælpe dem med at genskabe stabiliteten i Libyen, genopbygge økonomien, bekæmpe Daesh (Islamisk Stat, red.) og tackle de kriminelle bander, der truer sikkerheden for libyere, siger Storbritanniens udenrigsminister, Philip Hammond, ifølge Reuters.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip