Lidegaard afkræfter forhandling om bortført OSCE-dansker

Der foregår aktuelt ingen forhandlinger om løsladelsen af to hold OSCE-observatører, som har været tilbageholdt i Ukraine siden sidste uge, fortæller den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), som er bekymret over situationen.

Efter et pressemøde med en OSCE-medarbejder i den ukrainske hovedstad, Kijev, fremgik det ellers forleden i flere medier, at der var gang i forhandlinger.

- Så vidt jeg er blevet orienteret nu, skulle der ikke være direkte kontakt til gruppen endnu, siger Martin Lidegaard.

Ligesom kolleger i andre lande er den danske udenrigsminister bekymret og forundret over, at man ikke har kontakt til den gruppe, som har bortført observatørerne i det uroplagede østlige Ukraine, hvor prorussiske separatister har taget magten.

- Det undrer også mig, men jeg kan ikke sige andet, end at vi lægger alt det pres, vi kan, ad alle de kanaler vi kan. Det er helt uacceptabelt og en ret ulykkelig situation både for de fire og deres familier. Derfor prøver vi at trække i alle de tråde, vi kan, for at få dem ud.

Allerede to dage efter, at det ene hold observatører på fire - deriblandt en dansker - var bortført, luftede den tyske diplomat og OSCE-forhandler Wolfgang Ischinger tanken om, at OSCE måske bør trække sig fra Østukraine på grund af observatørernes sikkerhed.

Senere støttede den finske udenrigsminister samme idé.

Men den danske udenrigsminister vil ikke tale om tilbagetrækning.

- Det er min faste overbevisning, at OSCE skal foretage den vurdering, og det er der to grunde til.

- Den ene er, at det er dem, der er på stedet og bedst kan se forholdene og foretage vurderingen. Det andet er, at alle dem, der er involveret i OSCE-missionen, trækker på samme hammel.

- Men jeg forstår godt frustrationen, og jeg mener også, at hvis OSCE vurderer, at det er for farligt, så er vi selvfølgelig nødt til at evakuere dem, selvom det er ærgerligt, at vi ikke kan være der. Selvfølgelig skal vi ikke udsætte vores observatører for unødig fare.

/ritzau/

 

Dagens Gossip