Lidegaard anbefaler flere EU-sanktioner mod Rusland

Den danske udenrigsminister Martin Lidegaard (R) siger fredag, at EU's udenrigsministre anbefaler, at der tages yderligere sanktionsskridt fra EU's side på et topmøde i Bruxelles lørdag som reaktion på den russiske fremfærd i Ukraine.

- Der er en fælles forståelse om, at det, som Rusland nu har gang i, er en ny fase i den efterhånden mange måneder lange konflikt.

- Det, at de (Rusland, red) går ind i Ukraine med tropper og deltager direkte i kamphandlinger, er et svigt, også over for alle de forhandlinger vi har forsøgt at køre i forhold til at sikre en fredelig løsning, siger Martin Lidegaard efter førstedagen af et uformelt EU-udenrigsministermøde i Milano fredag.

Ifølge Lidegaard var der bred enighed på mødet om, at der skal kigges på yderligere sanktioner mod Rusland, men at det bliver op til EU-landenes stats- og regeringschefer at bestemme på lørdagens topmøde, hvordan sanktionerne skal udmøntes.

- Det er vores (EU's udenrigsministre, red.) anbefaling, at man overvejer yderligere skridt, fordi det, der foregår, er så grænseoverskridende i ordets bogstaveligste forstand og så voldsomt, at det kalder på en reaktion, siger han.

Ifølge ministeren er det sandsynligt, at EU-lederne vil udbygge de økonomiske sanktioner, der allerede er indført over for Rusland.

I et foreløbigt udkast til den tekst om Ukraine, som stats- og regeringscheferne skal nå til enighed om lørdag, og som Ritzau er i besiddelse af, står det ikke direkte nævnt, at der sættes gang i yderligere sanktioner.

Dog lyder det fra diplomatiske kilder, som Ritzau har talt med, at topmødet forventes at skærpe teksten, så man beder EU-Kommissionen om at forberede en konkret sanktionspakke.

Lidegaard lagde over for de andre udenrigsministre vægt på, at EU i lyset af den optrappede konflikt skal begynde tage det alvorligt, at Europa skal mindske sin energiafhængighed af Rusland.

- Vi nærmer os vinter, og det bliver rigtig koldt i Ukraine og i andre dele af Europa, hvis Rusland bruger den magt, de har, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip