Lidegaard: Danske våben i Irak er ikke aktuelt

Det bliver ikke med danske våben, at den kurdiske hær i det nordlige Irak tager kampen op mod den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat, som de seneste uger har erobret flere byer i det nordlige Irak. Det slår udenrigsminister Martin Lidegaard (R) fast.

- Man skal tænke sig rigtig godt om, før man sender våben ind i et område, der i den grad er præget af kamphandlinger. Vi vurderer situationen nøje, men har ikke aktuelle planer om at sende danske våben derned, siger han til Ritzau.

USA har siden fredag bombet mål i området i et forsøg på at undgå massedrab på civile, der i titusindvis er flygtet fra området. Mange af dem befinder sig i bjergene ved byen Sinjar, hvor de er omringet af krigere fra Islamisk Stat.

- Danmark hilser det velkommen, at USA er gået ind for at bryde den jernring, som Isis har lavet omkring især bjerget Sinjar. Vi har selv valgt at fokusere på humanitær bistand til de internt fordrevne, siger Martin Lidegaard.

Isis, som står for Islamisk Stat i Irak og Syrien, skiftede i juni navn til Islamisk Stat, efter at den havde udråbt et islamisk kalifat i området.

Den danske regering besluttede søndag at bidrage med to millioner kroner til nødhjælp til flygtningene i det nordlige Irak.

Men EU-landet Frankrig ser gerne, at den kurdiske peshmerga-hær støttes med våben og ammunition for at kunne tage kampen op mod Islamisk Stat. Det har Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, meddelt EU's udenrigschef, Catherine Ashton.

Men den danske regering holder foreløbig fast i kun at støtte med humanitære midler.

- Det er et spørgsmål om, hvad der er det vigtigste her og nu, og vi vurderer altså, at det bedste Danmark kan gøre, er at lave en humanitær indsats for at afhjælpe situationen for de mange tusinde civile, der i øjeblikket er fanget i den her helvedessild mellem forskellige grupperinger, siger Martin Lidegaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip