Lidegaard: EU skal støtte våbenaktionen i Irak

EU's udenrigsministre bør fredag yde politisk opbakning til Frankrig og Storbritannien, som leverer våben til de kurdiske pesh merga-krigere, der bekæmper Islamisk Stat (IS) i det nordlige Irak. Andre EU-lande kan yde humanitære bidrag ligesom Danmark, som har tilbudt et transportfly.

Det siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R), som fredag ekstraordinært møder sine EU-kolleger i Bruxelles med en tætpakket dagsorden. Ud over Irak skal udenrigsministrene drøfte Ukraine, Libyen og den fortsatte våbenhvile i Gaza mellem Israel og Hamas.

- Det er først og fremmest vigtigt, at vi bakker op om de lande, der har valgt at give våben til kurderne. De er i øjeblikket det bedste bud for at dæmme op for den aggression, der kommer fra IS, siger Martin Lidegaard.

- Det er vigtigt med den politiske opbakning, så længe våbenleverancerne sker i tæt koordinering med den irakiske regering, og vi er sikre på, at våbnene havner i de rigtige hænder, siger han.

Frankrig har i dagevis leveret våben til Iraks kurdere, som den britiske regering torsdag tilbød at støtte imod IS. USA gav i sidste uge luftstøtte til kurderne, og amerikanske kampfly har bombet IS, som i månedsvis har vundet terræn i det nordlige Irak og besat flere byer.

EU's udenrigsministre bør også lægge pres på den irakiske regering, hvor premierminister Nuri al- Maliki torsdag aften trådte tilbage, siger Martin Lidegaard.

- IS har kunnet komme så hurtigt frem, fordi Iraks sunni(muslimer) har følt sig meget dårligt behandlet i de seneste år. De er også blevet meget dårligt behandlet af den shiitiske leder Maliki, mener Martin Lidegaard.

- Derfor er det afgørende, at der kommer en regering, der repræsenterer hele Irak - ikke bare en eller to befolkningsgrupper.

/ritzau/

 

Dagens Gossip