Lidegaard: EU skal støtte våbenaktionen i Irak

EU's udenrigsministre bør fredag yde politisk opbakning til Frankrig og Storbritannien, som leverer våben til de kurdiske pesh merga-krigere, der bekæmper Islamisk Stat (IS) i det nordlige Irak. Andre EU-lande kan yde humanitære bidrag ligesom Danmark, som har tilbudt et transportfly.

Det siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R), som fredag ekstraordinært møder sine EU-kolleger i Bruxelles med en tætpakket dagsorden. Ud over Irak skal udenrigsministrene drøfte Ukraine, Libyen og den fortsatte våbenhvile i Gaza mellem Israel og Hamas.

- Det er først og fremmest vigtigt, at vi bakker op om de lande, der har valgt at give våben til kurderne. De er i øjeblikket det bedste bud for at dæmme op for den aggression, der kommer fra IS, siger Martin Lidegaard.

- Det er vigtigt med den politiske opbakning, så længe våbenleverancerne sker i tæt koordinering med den irakiske regering, og vi er sikre på, at våbnene havner i de rigtige hænder, siger han.

Frankrig har i dagevis leveret våben til Iraks kurdere, som den britiske regering torsdag tilbød at støtte imod IS. USA gav i sidste uge luftstøtte til kurderne, og amerikanske kampfly har bombet IS, som i månedsvis har vundet terræn i det nordlige Irak og besat flere byer.

EU's udenrigsministre bør også lægge pres på den irakiske regering, hvor premierminister Nuri al- Maliki torsdag aften trådte tilbage, siger Martin Lidegaard.

- IS har kunnet komme så hurtigt frem, fordi Iraks sunni(muslimer) har følt sig meget dårligt behandlet i de seneste år. De er også blevet meget dårligt behandlet af den shiitiske leder Maliki, mener Martin Lidegaard.

- Derfor er det afgørende, at der kommer en regering, der repræsenterer hele Irak - ikke bare en eller to befolkningsgrupper.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip