Lidegaard får ondt i maven af rapporter fra Irak

Den sidste uges billeder og rapporter om, at den islamistiske gruppe Islamisk Stat (IS) er i gang med at smadre årtusindgamle statuer og andre kulturskatte i Irak får det til at vende sig i maven på udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

- Det er rædselsfuldt at se på den hærgen, der foregår, som ikke har nogen som helst logik andet end ødelæggelse for ødelæggelsens egen skyld.

- Det er i min opfattelse en syg opførsel, og selvfølgelig gør det ondt langt ind i maven at se menneskelige kulturskatte, der har overlevet så mange tusinde år, blive destrueret, siger Lidegaard, der fredag er til møde med sine europæiske ministerkolleger i Riga i Letland.

Irina Bokova, som leder FN's kulturorganisation Unesco, sagde tidligere fredag, at der er tale om krigsforbrydelser.

Hendes udtalelser er en reaktion på nye oplysninger om, at IS har brugt bulldozere til at ødelægge uvurderlige fortidsminder i den gamle assyriske by Nimrud i det nordlige Irak.

I sidste uge var det i Mosul, islamisterne smadrede kulturskatte på byens museum med forklaring om, at folk tilbad figurerne i stedet for Gud.

- Vi kan ikke forholde os tavse. Den overlagte ødelæggelse af kulturarv udgør en krigsforbrydelse, og jeg opfordrer alle politiske og religiøse ledere i regionen til at gå imod dette nye barbari, siger Unescos Bokova ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den danske udenrigsminister tør ikke forholde sig til, hvad en eventuel klassificering som krigsforbrydelse rent juridisk betyder for muligheden for at følge op i det internationale retssystem.

- Jeg synes bare, det er forfærdeligt at kigge på. Ligesom når det handler om de menneskelige forfølgelser, der jo er endnu værre at kigge på, så må vi gøre alt, hvad vi kan, for at stille de ansvarlige til ansvar.

- Det skal stå helt klart for alle, at denne her form for forbrydelser begår man ikke, uden at det har en konsekvens, siger udenrigsministeren.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip