Lidegaard: Finanslov kan blive en af de sorteste længe

De Radikale langer ud efter regeringens forslag til ny finanslov og kalder det en af "de sorteste finanslove i mands minde".

Sådan lyder det fra partiets udenrigsordfører, Martin Lidegaard.

- Venstre skærer i alt, der rækker ind i fremtiden: Pædagoger, uddannelse, forskning, grøn omstilling og udviklingsbistand. Der er nul visioner. Ingen økonomisk plan. Alle regninger sendes videre til næste generation, siger han i en skriftlig kommentar.

Regeringens forslag henter penge ved at skære især i udviklingsbistand og på forskning, og de bliver brugt igen på hovedsagelig sygehuse og lettelse af afgifter til erhvervslivet.

- Hvis bare dette var udtryk for økonomisk ansvarlighed, kunne man måske forstå hensigten, men forslaget er jo støvsuget for reformer og langsigtet tænkning, siger Martin Lidegaard og tilføjer:

- Erhvervslivet må græmme sig over de massive besparelser på forskningsområdet.

Venstre agter dog at fjerne en række afgifter for at skabe mere råderum i erhvervslivet.

Regeringen vil afskaffe NOx-afgiften, hvilket betyder afgiftslettelser på 240 millioner kroner.

Reklameafgiften annulleres også, før den overhovedet har nået at træde i kraft, hvilket svarer til en afgiftslettelse på 180 millioner kroner.

Samtidig hentes der samlet cirka en milliard kroner på en række mindre beskæringer på klima- og miljøområdet, uddannelsesområdet, arbejdsmarkedspolitikken og erhvervsfremmeindsatsen.

- Der skæres markant i klimapuljer herhjemme, samtidig med at man helt fjerner den internationale klimaindsats på to år, lyder det fra R-ordføreren.

- Ikke desto mindre er De Radikale klar til at forhandle den kommende finanslov. Vi ønsker at begrænse skaderne, og der er enkelte dele af finansieringen, vi kan tale om, fastslår Martin Lidegaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip