Lidegaard: Fjernelse af Islamisk Stat er en lang proces

Den danske udenrigsminister Martin Lidegaard (R) tager afstand fra "de afskyelige handlinger" den militante oprørsgruppe Islamisk Stat står bag i det nordlige Irak og dele af Syrien.

Tirsdag aften stod gruppen bag endnu en henrettelse af et amerikansk gidsel. Og fortsætter gruppens militære og propagandistiske fremmarch, kan det komme på tale at øge den militære indsats, siger Lidegaard til Ritzau.

- Jeg er i en position, hvor jeg ikke kan udelukke noget, fordi det er så voldsomt, det vi oplever. Islamisk Stat har fået en uhyggelig stor fremgang på uhyggelig kort tid. Og jeg anser dem som den største sikkerhedstrussel i øjeblikket, siger Martin Lidegaard.

Han slår dog også fast, at alle parter gør alt for at undgår en ny Irak-krig.

Danmark bidrager i øjeblikket til indsatsen i det nordlige Irak med nødhjælp til fordrevne befolkningsgrupper samt et transportfly, der skal bruges i en amerikansk ledet indsats med at bevæbne lokale irakere og kurdere, der bekæmper Islamisk Stat.

Det sker med opbakning fra styret i Bagdad.

Lidegaard mener, at den politiske opbygning af Irak, som Vesten nu presser på for, bliver afgørende i kampen mod de ekstreme jihadister i den nordlige del af landet.

- Det ser ud til, at det kan lykkes at skabe en ny regering med støtte fra alle grupper i landet, og jeg håber, at det vil tage luften ud af Islamisk Stat. Det vil desværre ikke lykkes at fjerne dem fra den ene dag til den anden, men jeg håber, at det vil tage luften ud af dem, siger han.

- Det er en ny form for syg propaganda og en afskyelig ekstremisme, som er så umenneskelig, at den er svær at rumme.

- Baggrundstæppet er dog det samme med udgangspunkt i den sekteriske vold med gamle konflikter mellem religiøse og etniske grupper.

- Hvis ikke vi kommer af med modsætningerne mellem shiamuslimer og sunnimuslimer og kurdere til livs, så får vi heller ikke fjernet roden til konflikterne, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip