Lidegaard før OSCE-møde: Fokus på grænseaftale med Rusland

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) mødes torsdag og fredag med sine internationale kolleger i OSCE-regi i Schweiz, hvor de blandt andet skal diskutere sikkerhedssituationen i Ukraine.

Også den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, og amerikanske John Kerry ventes at deltage i det årlige møde, der afholdes af Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa i byen Basel.

57 lande har meldt deres ankomst på mødet, hvor Martin Lidegaard vil fokusere på at få etableret en grænseaftale mellem Ukraine og Rusland.

- Hvis ikke vi får fastlagt grænsen mellem Ukraine og Rusland igen, er det umuligt reelt at forhandle fred. Der er ingen grund til at lægge skjul på, at det er svært. Det er helt tydeligt, at Rusland ikke har den politiske vilje til at sætte den overvågning i gang.

- Det er en illusion at tro, at vi får varig fred, hvis ikke den grænseaftale etableres igen. I øjeblikket flyder der våben, personel og materiel over grænsen, siger han i en telefon fra Basel.

Nato har tidligere observeret kolonner af kampvogne, artilleri og kampstyrker, der gennem den russiske grænse er trængt ind i det østlige Ukraine, der kontrolleres af prorussiske separatister.

Natos øverstkommanderende, general Philip Breedlove, har tidligere sagt, at den nuværende grænse er illusorisk.

OSCE oplyste for en måned siden, at dens observatører havde set en kolonne med 43 militære køretøjer uden nationale kendetegn.

I november forsøgte Ukraine at etablere en de facto international grænse. Det skete ved at pålægge personer, der vil rejse ind eller ud af områder i Østukraine, at fremvise pas.

Konflikten i Ukraine har genoplivet OSCE's rolle som en vigtig europæisk sikkerhedsorganisation, og derfor skal medlemslandene se på at bidrage yderligere, lyder det.

- Det er svært sikkerhedsmæssigt, og de er afhængige af, at medlemslandene bidrager. Det er det gået rimeligt med, og vi er selv villige til at kigge på yderligere støtte.

- Vi kommer til at bakke op om indsatsen, og så kommer vi til at kunne sige, at vi overvejer at bidrage med yderligere midler, hvis det er muligt at gennemføre de aktiviteter, vi håber, vi kan, siger Lidegaard.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip