Lidegaard fordømmer drab i synagoge

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) fordømmer tirsdag angreb på bedende i en synagoge i Jerusalem i Israel

To mænd bevæbnet med økser og knive dræbte mindst fire bedende, inden de selv blev dræbt af skud fra politiet. Seks andre personer i synagogen er såret, blandt dem to politifolk.

- Det giver ikke mening. Man kan ikke retfærdiggøre så brutale mord på mennesker, der beder fredeligt i en synagoge, siger Lidegaard til Ritzau på vej hjem fra EU-møder i Bruxelles.

- Jeg er utroligt bange for, at det her kan udvikle sig til endnu en stigning i de meget voldsomme spændinger, der er i forvejen i Jerusalem. Derfor opfordrer jeg alle parter til nu at fokusere på at dulme gemytterne og få spændingerne ned.

Ministeren udtrykker frygt for, at den seneste tids optrapning af volden kan fortsætte til det, han kalder "et mareridtsscenarie", hvor den langvarige politiske konflikt får en religiøs dimension, som kan gavne ekstremister på begge sider.

Så sent som mandag diskuterede Martin Lidegaard den mellemøstlige fredsproces med sine kolleger fra de øvrige EU-lande. Men selv om det er åbenlyst, at fredsprocessen halter, holder EU fast i, at processen stadig findes.

- Vi bliver nødt til at insistere på, at der kun er én vej fremadrettet. Det er fredsforhandlinger, og det er en tostatsløsning.

- Der er ingen vold og intet andet, der kan sikre både israelerne og palæstinenserne fred, sikkerhed og velstand. Eller som kan få løst den meget svære opgave, det er at få delt det her landområde op, så der bliver en israelsk stat og en palæstinensisk stat. Det ved alle parter, siger ministeren.

Men selv om han medgiver at have "stor sympati" for Sveriges nylige beslutning om at gå forrest i EU og anerkende Palæstina, mener han ikke, at det er vejen frem.

- Jeg er bange for, det ikke er noget, der kan ændre situationen markant på jorden. Vi gavner ikke nødvendigvis sagen samlet set, hvis vi fører hver vores politik på det her område. Hvis EU vil gøre en forskel, må vi stå sammen, siger Lidegaard.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip