Lidegaard: Forhold til Tyrkiet vigtigere end Hedegaard-sag

Danmark tager ikke mere alvorlige diplomatiske skridt i sagen om Lars Hedegaards frigivne attentatmand. Det skyldes, at forholdet til Tyrkiet er vigtigere end sagen om den formodede attentatmand, som sidste år - klædt ud som postbud - affyrede skud mod den tidligere formand for Trykkefrihedsselskabet.

Sådan lyder det fra udenrigsminister Martin Lidegaard (R) i et interview med Berlingske.

- Når vi ikke tager mere alvorlige diplomatiske skridt, er det selvfølgelig fordi, vi er stærkt afhængige af at have et godt samarbejde med Tyrkiet og omvendt. Både i forhold til at bekæmpe foreign fighters og danske krigere, og fordi Tyrkiet har været hjælpsom med at få danske gidsler ud af Syrien.

- Og vi kan jo desværre ikke udelukke, at vi kan komme til at stå i samme situation igen. Derfor er der mange interesser på spil, og derfor skal vi selvfølgelig også altid sørge for, at de skridt, vi tager, har de rigtige proportioner, siger han.

Den formodede gerningsmand er 26-årige BH, der blev anholdt i april i år i lufthavnen i Istanbul i Tyrkiet. Han er danskpalæstinenser og efterlyst, fordi politiet mistænker ham for forsøg på drab på Lars Hedegaard.

De danske myndigheder har efterfølgende krævet at få ham udleveret til retsforfølgelse i Danmark. Men BH blev pludselig løsladt af de tyrkiske domstole og er siden forsvundet.

Lars Hedegaard har siden drabsforsøget boet på en hemmelig adresse.

- Det er letsindigt, fordi argumentationen ikke hænger sammen. På den ene side siger ministeren, at Danmark skal have et godt forhold til Tyrkiet af hensyn til forskellige banditter, der render rundt i Syrien og det nordlige Irak. Og derfor skal vi ikke gøre noget ved en anden bandit.

- Nemlig den bandit, der har forsøgt at slå mig ihjel, og som render rundt dernede efter at være løsladt af tyrkerne. Det hænger ikke sammen, siger Lars Hedegaard.

Danmark har bragt sagen op i EU i forbindelse med, at man gennemgår Tyrkiet som EU-kandidat.

/ritzau/

 

Dagens Gossip