Lidegaard glad for idé om ukrainsk folkeafstemning

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) tager mandag godt imod den ukrainske regerings melding om, at man samtidig med valget 25. maj kan holde folkeafstemning om landets fremtidige status.

- Personligt ser jeg et perspektiv i at få drøftet en ny forfatning. Det vil give en stor legitimitet.

- Selvfølgelig skal man diskutere, hvad det er, man skal stemme om. Men det er udtryk for en udstrakt hånd, som Rusland bør tage imod, siger Lidegaard ved afslutningen af mandagens EU udenrigsministermøde i Luxembourg.

Den danske minister understreger, at sagen ikke har været drøftet blandt EU-ministrene, der blandt andet har besluttet at skærpe EU's sanktioner mod Rusland ved at føje nye navne til de 33, der allerede er omfattet af sanktioner.

Ukraines fungerende præsident, Oleksandr Turtjynov, kom tidligere mandag de vrede prorussiske demonstranter i det østlige Ukraine i møde ved at signalere støtte til en national folkeafstemning om at ændre den tidligere sovjetrepublik til en føderation.

- Vi er ikke imod afholdelsen af en national folkeafstemning, sagde Turtjynov i en tv-transmitteret tale til et parlamentsudvalg.

Demonstranterne i øst har krævet lokale folkeafstemninger om enten mere lokal selvbestemmelse eller muligheden for at slutte sig til Rusland, ligesom det har været tilfældet med halvøen Krim ved Sortehavet.

Præsidenten understregede, at han ikke er i tvivl om, at et flertal af ukrainerne vil støtte et uafhængigt, demokratisk og samlet Ukraine.

Den fungerende regering i hovedstaden har advaret om, at aktivisterne, der har besat flere regeringsbygninger i det østlige Ukraine, vil blive mødt af en "fuldskala antiterror-operation", hvis ikke de rømmer de besatte bygninger.

Demonstranterne ser foreløbig ikke ud til at efterkomme kravet fra styret i Kijev.

I byen Donetsk har separatisterne udråbt en "folkerepublik" i hele provinsen-

En af deres ledere, Vladimir Makovitj, sagde ifølge nyhedsbureauet Reuters mandag på et møde, at han sigter mod at få kontrol med "alt fra gadefejning til kloaksystemer, lufthavnen, togstationer og militæret".

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip