Lidegaard: Hjælp bådflygtninge med mere bistand

Skrevet af admin

19/04/2015

Mest læste i dag

Mere udviklingsbistand, større hjælp til Italien og bekæmpelse af menneskesmuglere skal være med til at løse den historiske flygtningekrise, der natten til søndag har kostet op mod 700 bådflygtninge livet.

Sådan siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til Ritzau efter det seneste skibsforlis på Middelhavet.

- Sagen er, at jo mere vi gør for at redde flygtningene, jo flere tømmerflåder og joller sætter menneskesmuglerne i havet på den anden side, siger udenrigsministeren og fortsætter:

- Derfor skal der flere indsatser til. For det første må vi gøre alt, hvad vi kan for at forebygge den her flygtningekrise. Der er brug for mere og ikke mindre udviklingsbistand, slår han fast.

Ud over mere udviklingsbistand er det også nødvendigt at sætte ind med hjælp til Italien og at træne politimyndigheder til at dæmme op for menneskesmuglernes aktiviteter, lyder det fra ministeren.

- Italien har udsendt et nødråb, som jeg mener, vi er nødt til at lytte til. EU bliver nødt til at bistå Italien mere end i dag, og det er vi villige til at kigge på, siger han.

Udenrigsministeren mener, at "meget tyder på, at der er behov for en stærkere indsats," men om indsatsen skal minde mere om det nu lukkede italienske Mare Nostrum-program, kan han ikke sige.

Mare Nostrum blev etableret, efter at flere end 360 emigranter druknede, da deres båd kæntrede tæt på den italienske kyst i oktober 2013.

Programmet er blevet erstattet af EU's grænsekontrol Triton, som dog ikke har noget specifikt eftersøgnings- og redningsmandat, og som har færre skibe og et mindre område at operere på.

Ud over at lægge op til nye initiativer på havet understreger ministeren, at det også er helt essentielt at samarbejde med de nordafrikanske lande, hvor menneskesmuglerne opererer fra:

- Der er brug for at træne politimyndighederne i landene på den anden side og sikre, at de kan gennemføre større aktioner mod menneskesmuglerne, siger han.

/ritzau/