Lidegaard: Ingen våben fra Nato til Ukraine

Udenrigsministeren forventer inden et møde med Natos udenrigsministre, at de tirsdag bliver enige om at støtte Ukraine på bløde områder, men de vil ikke sende våben til landet.

Det siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) på vej ind til Natos øvrige udenrigsministre, som er til et todages møde i Natos hovedkvarter i Bruxelles.

Mødet vil handle mest om krisen i Ukraine og Natos fremtidige forhold til Rusland efter annekteringen af Krimhalvøen i begyndelsen af måneden.

- Vi vil give betydelig større støtte til Ukraine, regner jeg med.

- Jeg kan godt forestille mig, at der er brug for, at vi taler træning og uddannelse af militæret (i Ukraine, red.), men også hvordan man opbygger et sundt militær, siger Martin Lidegaard.

Han mener, at det ukrainske militær har udvist stor tålmodighed og tilbageholdenhed i løbet af krisen i Ukraine.

- Det taler lovende i forhold til at få en professionel defensiv forsvars-approach, som vi også har i Danmark, siger ministeren.

Ikke kun Ukraine vil få støtte fra udenrigsministrene. Ukraines nabolandene skal forsikres om, at Nato står klar, hvis det skulle blive nødvendigt.

Danmark tilbød torsdag at sende op til seks F16-fly til de baltiske lande, ligesom også Tyskland og Frankrig har varslet flystøtte til de tre lande, som grænser op til Ukraine.

Det er en del af det, som kaldes baltisk-flypatruljering, hvor i alt 14 Nato-lande skiftes til at patruljere luftrummet over de baltiske lande 24 timer i døgnet året rundt.

Danmark har flere gange før sendt fly af sted og tilbyder nu at komme tilbage omkring 1. maj i år i omkring to måneder.

- Det er ikke nogen aggressiv handling, det er en solidarisk handling. Det er det, Nato er til for. Vi siger, at vi er her, og vi passer på vores medlemmer, siger Lidegaard.

Ukraine er ikke medlem af Nato, men et partnerland. Ifølge Lidegaard er det heller ikke på landkortet, at Ukraine bliver det "de næste par uger i hvert fald".

/ritzau/

 

Dagens Gossip