Lidegaard: Iran støtter os i kampen mod IS

Iran vil støtte kernekoalition af vestlige lande i kampen mod ekstremisme i Mellemøsten. Den melding har den danske udenrigsminister Martin Lidegaard (R) søndag fået på et møde med sin iranske kollega, Mohammad Javad Zarif.

- Jeg er glad for, at der var så entydig opbakning til at bekæmpe ekstremisme i området, og at Iran vil gøre, hvad man kan for at sikre, at Irak får en regering, som bliver for alle irakere, fortæller Lidegaard til Ritzau over telefonen fra Iran.

Den militante oprørsgruppe Islamisk Stat (IS), der tidligere kaldte sig Isil, har sommeren over været på fremmarch i det nordlige og vestlige Irak.

Gruppen har også fodfæste i Syrien og udråbt et kalifat i de områder, den kontrollerer.

IS' fremmarch har fået USA til at reagere, og senest mundede et Nato-topmøde fredag ud i en kernekoalition på 10 lande, herunder Danmark, som skal bekæmpe oprørsgruppen.

Og den kamp har Iran, som fra 1980 til 1988 udkæmpede en blodig krig med nabolandet Irak, nu erklæret sin støtte til, fortæller Lidegaard.

- Vi er enige om, at det kræver en indsats fra alle store naboer i regionen, hvis konflikten i Syrien og islamismen i området skal løses. Ud over de 10 lande i Nato-koalitionen snakker vi om Iran, Saudi-Arabien, Qatar og Tyrkiet. Det er nødvendigt for at komme videre, påpeger ministeren.

Han lægger op til en mangestrenget indsats for at bremse gruppen, der de seneste uger har spredt rædsel med to videoer, som viser henrettelser af tilfangetagne, amerikanske journalister.

- Det handler ikke kun om militæraktioner, men også om at stoppe finansieringen af Isil og tilgangen af krigere fra andre samfund. Vi skal sikre humanitær hjælp og økonomisk udvikling, ligesom der skal være politisk pres fra alle parter, siger Martin Lidegaard, som konkluderer:

- Den tilgang var vi 100 procent enige om.

Hans rundrejse i Mellemøsten fortsætter frem til torsdag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip