Lidegaard: Junckers EU-program udfordrer kæledægger

Der ser ifølge udenrigsminister Martin Lidegaard (R) ud til at være gode takter i den nye EU-kommissions forsøg på at trimme det, EU tager sig af.

Men det er også en svær balance, der ifølge den danske minister ikke må gå ud over miljøet og klimaet.

- Det er ikke nogen enkel øvelse, man er ude i.

- Generelt er vi tilhængere af at undgå for detaljeret lovgivning. Vi er også tilhængere af, at det, der ikke har grænseoverskridende karakter, og som lige så godt kan vedtages nationalt, det skal vedtages nationalt. Det er et godt, sundt princip, siger Lidegaard.

Men når det er sagt, bliver det også en udfordring at få sorteret i EU's lovforslag, fordi landene ofte har meget forskellige opfattelser af, hvad der er vigtigt.

- Man er nødt til at prøve at tage alle sine kæledægger og sige: Består de nu testen?, spørger Lidegaard.

Han nævner som eksempel debatten om EU-Kommissionens plan om enten at skrotte eller ændre et par grønne lovforslag om luftforurening og om genbrug af affald.

- Det er der, vi har bekymringen. Vi synes jo, at miljø og klima er grænseoverskridende. Så der er et område, hvor vi synes, det ville være kedeligt at slække på EU. Men vi deler stadig de overordnede mål om, at det skal være effektivt og ikke overdetaljeret og bureaukratisk.

Martin Lidegaard var tirsdag med til europaministermøde i Bruxelles, hvor kommissionen præsenterede sit arbejdsprogram, samtidig med at formand Jean-Claude Juncker og første næstformand, Frans Timmermans, præsenterede det for parlamentet i Strasbourg.

Lidegaard måtte selv forlade mødet, inden detaljerne kom på bordet.

Men han mener allerede i en telefonsamtale med Timmermans mandag at have fået forsikringer om, at planerne for affaldsforslaget kun skal skrottes for at blive erstattet af noget bedre.

- Der ønsker man sådan set et mere ambitiøst program, som man så vil fremlægge allerede i 2015. Vi vil selvfølgelig holde kommissionen fast på, at det ikke skal være noget, der trækker det ned, men tværtimod noget der kan skubbe det op, siger Lidegaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip