Lidegaard: Kampen mod IS kommer til at vare i årevis

Selv om der er gjort fremskridt i den internationale kamp mod den ekstreme og brutale Islamisk Stat, vil det tage år at komme bevægelsen til livs.

Det siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) efter onsdagens møde i Bruxelles i den 60 lande store koalition mod Islamisk Stat, også kaldet IS eller Isil. Den islamistiske bevægelse har på kort tid erobret betydelige dele af Syrien og Irak.

- Det var et opmuntrende møde, der gav optimisme, selv om det er på en meget dyster baggrund. Der er fremskridt på en række områder, og i betragtning af, at koalitionen kun har eksisteret i to en halv måned, er vi godt tilfredse, siger Martin Lidegaard.

Det er ifølge udenrigsministeren lykkedes at presse IS på en række områder, og især er det gået godt med at skære bevægelsens finansielle bånd over.

- Vi har fået taget en del af de olieraffinaderier tilbage, der har finansieret Isil. Og så har Danmark faktisk haft stor succes med at bekæmpe strømme af ulovlige penge i eksempelvis Kenya og Etiopien, hvor vores bagmandspoliti har trænet andre landes, siger Lidegaard.

Mødet blev holdt i Bruxelles dagen efter Natos udenrigsministermøde, men var ikke indkaldt af Nato, hvilket USA's udenrigsminister, John Kerry, gjorde et stort nummer ud af at understrege. Koalitionen omfatter også en række arabiske lande.

/ritzau/

 

Dagens Gossip