Lidegaard lægger op til at sanktionere Israel

Danmarks udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), lægger nu op til en ny og skærpet kurs over for Israel, hvis ikke israelerne skifter retning i de fredsforhandlinger, der indledes i Egypten denne uge, skriver Jyllands Posten.

Ifølge Martin Lidegaard kan det blive aktuelt at indføre deciderede handelssanktioner over for Israel fra både dansk og europæisk side, og han vil selv tage emnet op på det næste møde mellem EU's udenrigsministre, hvis fredsforhandlingerne endnu engang ender uden indrømmelser fra begge sider i konflikten.

- Jeg vil ønske, at det ikke kommer dertil, men jeg tror, at EU's politik går i den retning, siger han til Jyllands-Posten.

Den radikale udenrigsminister kræver blandt andet, at Israel ophæver den otte år lange blokade af Gaza og standser det, han kalder de "ulovlige bosættelser", fordi det underminerer en tostatsløsning.

Samtidig skal der ske en afvæbning af Hamas og de andre militante grupper i Gazastriben, understreger Martin Lidegaard.

Men udenrigsministerens udmelding skaber splid blandt Folketingets partier. Både De Konservative, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne er ikke meget for at sanktionere Israel - i hvert fald ikke uden EU i ryggen.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) afviser, at Danmark kan gå enegang på området, og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl er helt klar i mælet.

- Israel er et demokratisk land og har en ret til at forsvare sig over for de terrorangreb, som det udsættes for. Det er slet ikke vejen at fordømme Israel og lave sanktioner, siger han til Jyllands-Posten.

Under de kommende fredsforhandlinger i Kairo skal parterne blandt andet diskutere fangeudveksling. Under de seneste uroligheder i Gaza blev flere end 2100 personer dræbt - størstedelen civile. På israelsk side mistede 73 personer livet - størstedelen soldater.

/ritzau/

 

Dagens Gossip