Lidegaard: Lykketoft kan løfte danske mærkesager i FN

Der ligger et omfattende lobbyarbejde forud for, at Mogens Lykketoft formentlig kan sætte sig til rette som formand for FN's Generalforsamling i september 2015.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har arbejdet aktivt for Lykketofts kandidatur i det seneste år, siger ministeren.

- Det har været en fornøjelse, at de kolleger, hos hvem jeg har forsøgt at fremme Lykketofts sag, alle har haft respekt for vores kandidat og stor tillid til, at han kan løfte opgaven.

- Det er også derfor, at vi nu er i stand til at indstille ham fra en enig vestlig gruppe, men selvfølgelig skal man lige huske på, at han skal vælges af generalforsamlingen, inden han er rigtigt valgt, siger Martin Lidegaard.

Udenrigsministeren regner med, at lobbyarbejdet betaler sig, for det vil være en stor fordel for Danmark at have Lykketoft på topposten i FN i det kommende år.

- Det er et år, der er spækket med meget vigtige beslutninger og danske prioritetssager. Der skal vedtages nye bæredygtighedsmål, der er et meget vigtigt klimatopmøde i Paris i december, og så er der hele reformdagsordenen i FN, som skal gøre FN mere tidssvarende og effektiv, siger han.

- Alle tre kræver erfaring i forhandling og i at facilitere store interesser, der skal møde hinanden, og forhåbentlig finde løsninger, siger Martin Lidegaard, der er overbevist om, at netop Mogens Lykketofts CV gør ham perfekt til posten.

- Han har solid politisk erfaring - både med udenrigspolitik, med finanser og med at lede en parlamentarisk forsamling, siger Martin Lidegaard.

Og selvom formanden for FN's Generalforsamling ikke bestemmer, har det alligevel stor betydning, at det er en dansker, der er havnet på posten, mener udenrigsministeren.

- Det er klart, at man har stor indflydelse på, hvad der vægtes på dagsordenen - hvad tager man først, og i hvilken rækkefølge kommer tingene.

- Jeg håber, at det betyder, at de sager, som har vores allerstørste prioritet, kan blive løftet, siger Martin Lidegaard.

Han regner med, at danske mærkesager som miljø og klima, fattigdomsbekæmpelse, kvinders rettigheder og ligestilling vil få høj prioritet under Lykketofts formandskab i FN.

Mogens Lykketoft (S) er valgt som eneste kandidat for FN's vestlige gruppe af Vesteuropa, Nordamerika, Australien og New Zealand, som besætter posten hvert femte år.

Det betyder, at han med stor sandsynlighed formelt bliver valgt til posten i juni 2015 af de 193 lande i FN's Generalforsamling. Formandskabet løber fra 15. september 2015 og et år frem.

/ritzau/

 

Dagens Gossip