Lidegaard: Nye sanktioner rammer Rusland på smart måde

- EU har fået nok, og derfor har vi besluttet at udvide de økonomiske sanktioner mod Rusland.

Sådan lyder det fredag eftermiddag fra udenrigsminister Martin Lidegaard (R), efter at EU-landene er kommet nærmere indførelsen af bredere økonomiske sanktioner mod russerne inden for flere områder som følge af Ukraine-krisen.

- Vi indfører nu en række smarte sanktioner, hvor det er markederne, der kommer til at straffe Rusland økonomisk på grund af den usikkerhed, der opstår med sanktionerne, siger Martin Lidegaard til Ritzau.

Han kan ikke udelukke, at EU og Danmark selv kan blive ramt økonomisk, hvis Rusland vælger at svare igen med sanktioner rettet mod EU og de enkelte medlemslande.

- Men jeg tror godt, at jeg tør sige, at vi kan sove roligt om natten. Rusland vil blive ramt meget hårdere, end EU i samlet flok gør, siger han.

Udenrigsministeren har i øvrigt opbakning fra alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten til at indføre sanktionerne.

Sanktionerne retter sig mod russiske virksomheder og bankers adgang til EU's finansielle markeder, våbenhandel, EU's eksport af udstyr til Rusland, som kan bruges til at fremstille våben, samt teknologi til energisektoren.

Men den enorme russiske gasindustri bliver ikke mål for sanktionerne, fremgår det ifølge Reuters af et brev, som EU's præsident, Herman Van Rompuy har sendt til de enkelte medlemslande.

- Vi har friholdt gas, fordi det er en leverance, som vi også selv er afhængige af, og derfor forsøger vi selvfølgelig at gennemføre sanktioner inden for de områder, der vil skade europæiske borgere og erhvervsliv mindst muligt, siger Lidegaard.

Nedskydningen af det malaysiske passagerfly over det østlige Ukraine forrige torsdag har forværret det i forvejen anstrengte forhold mellem EU og Rusland.

Hvis sanktionerne mod Rusland skal lempes igen, kræver Martin Lidegaard helt andre toner fra præsident Vladimir Putin.

- Alt tyder på, at det var et russisk missil, der skød passagerflyet ned, og siden har de nægtet at samarbejde om opklaringen. Det har været en gylden mulighed for Putin for at styrke sammenarbejdet, men det har han valgt ikke at gøre, siger udenrigsministeren.

De nye sanktioner kan allerede træde i kraft på tirsdag, hvis EU-landenes ambassadører i Bruxelles bliver enige, og det forventer den danske udenrigsminister, at de gør.

/ritzau/

 

Dagens Gossip