Lidegaard om al-Khawaja: Vi gør, hvad vi kan for at hjælpe

Den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), har holdt et hastemøde med seks organisationer om den fængslede dansk-bahrainske aktivist Abdulhadi al-Khawaja, der har indledt endnu en sultestrejke i et fængsel i Bahrain.

På mødet blev det diskuteret, hvad regeringen gør for at hjælpe aktivisten, der har været fængslet på livstid siden 2011 for forsøg på at omstyrte det sunnimuslimske kongedømme.

- Jeg har forklaret, hvordan regeringen gør alt, hvad den kan for at bistå al-Khawaja og få ham ud af Bahrain, uden at jeg dog kan give detaljer videre.

- Jeg skal nu til topmøde i Nato, hvor jeg forsøge at få endnu flere kontakter til flere udenrigsministre, som forhåbentligt kan bistå os, siger Lidegaard.

Ifølge menneskerettighedsorganisationen Amnesty International indledte al-Khawaja for en uge siden en sultestrejke, der betyder, at han kun indtager vand og nægter at få lægehjælp og intravenøs behandling.

Men al-Khawaja er ifølge Amnesty hårdt svækket af en 110 dage lang sultestrejke, han gennemførte i 2012, og han er derfor ifølge menneskerettighedsorganisationen i akut livsfare. I 2012 afbrød myndighederne sultestrejken ved at tvangsfodre ham.

Dengang forsøgte Udenrigsministeriet også at få ham ud, men det lykkedes ikke.

- Indtil nu har vi ikke haft meget held med at bistå i forhold til at komme ud, og derfor er det også vigtigt, at vi får andre lande til at hjælpe til, siger Lidegaard.

- Der er ingen tvivl om, at hans tilstand er kritisk, men nærmere detaljer kan jeg ikke komme ind på.

Al-Khawaja selv har sendt et brev til fængslets ledelse, hvor han meddeler, at han har tænkt sig at fortsætte sultestrejken, indtil han bliver løsladt. Det skriver det lokale nyhedsbureau i Bahrain, BNA, søndag ifølge AFP.

Bahrains indenrigsministerium oplyser søndag, at en læge har set al-Khawaja 17 gange over fem dage.

Ingen læger ude fra har haft adgang til al-Khawaja i fængslet, men ud fra informationer om blandt andet al-Khawajas vægt og blodsukkerniveau har en anerkendt irsk læge over for Amnesty vurderet, at han befinder sig i akut livsfare.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip