Lidegaard om al-Khawaja: Vi gør, hvad vi kan for at hjælpe

Den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), har holdt et hastemøde med seks organisationer om den fængslede dansk-bahrainske aktivist Abdulhadi al-Khawaja, der har indledt endnu en sultestrejke i et fængsel i Bahrain.

På mødet blev det diskuteret, hvad regeringen gør for at hjælpe aktivisten, der har været fængslet på livstid siden 2011 for forsøg på at omstyrte det sunnimuslimske kongedømme.

- Jeg har forklaret, hvordan regeringen gør alt, hvad den kan for at bistå al-Khawaja og få ham ud af Bahrain, uden at jeg dog kan give detaljer videre.

- Jeg skal nu til topmøde i Nato, hvor jeg forsøge at få endnu flere kontakter til flere udenrigsministre, som forhåbentligt kan bistå os, siger Lidegaard.

Ifølge menneskerettighedsorganisationen Amnesty International indledte al-Khawaja for en uge siden en sultestrejke, der betyder, at han kun indtager vand og nægter at få lægehjælp og intravenøs behandling.

Men al-Khawaja er ifølge Amnesty hårdt svækket af en 110 dage lang sultestrejke, han gennemførte i 2012, og han er derfor ifølge menneskerettighedsorganisationen i akut livsfare. I 2012 afbrød myndighederne sultestrejken ved at tvangsfodre ham.

Dengang forsøgte Udenrigsministeriet også at få ham ud, men det lykkedes ikke.

- Indtil nu har vi ikke haft meget held med at bistå i forhold til at komme ud, og derfor er det også vigtigt, at vi får andre lande til at hjælpe til, siger Lidegaard.

- Der er ingen tvivl om, at hans tilstand er kritisk, men nærmere detaljer kan jeg ikke komme ind på.

Al-Khawaja selv har sendt et brev til fængslets ledelse, hvor han meddeler, at han har tænkt sig at fortsætte sultestrejken, indtil han bliver løsladt. Det skriver det lokale nyhedsbureau i Bahrain, BNA, søndag ifølge AFP.

Bahrains indenrigsministerium oplyser søndag, at en læge har set al-Khawaja 17 gange over fem dage.

Ingen læger ude fra har haft adgang til al-Khawaja i fængslet, men ud fra informationer om blandt andet al-Khawajas vægt og blodsukkerniveau har en anerkendt irsk læge over for Amnesty vurderet, at han befinder sig i akut livsfare.

/ritzau/

 

Dagens Gossip